Parçası olduğumuz bir yaşam ağacı
Doğadan bu kadar uzaklaştığımız günlerin içinden geçerken, ağaçlar kesilir, ormanlar talan edilirken, çocuklara biyoçeşitliliği anlatmak için ihtiyacımız olan son sığınaklar kitaplar.
Burcu Adıgüzel
Tüm canlıların aile ağacı
Dünyada bilinen her tür, bir ağaç yaprağı olsaydı, o ağacın 1.750 000 yaprağı olurdu. İnsanlar, bu Yaşam Ağacında sadece tek bir yapraktır.
Yaşam Ağacı, göz kamaştırıcı çizimlerinin eşliğinde, çocukların dünya üzerindeki yaşamın inanılmaz değişkenliğini, yani biyoçeşitliliği kolaylıkla anlayabileceği bir kitaptır. Kitap aynı zamanda Yaşam Ağacındaki her türün bir önemi olduğunu da bize hatırlatıyor. Tek bir daldaki ya da yapraktaki sorun, tüm ağacı etkileyebilir.
İşte bu çeşitliliği çizimleriyle destekleyerek çocuklara sunuyor Yaşam Ağacı. Her türlü canlı yaşamını anlatan kitap, çocukların dünya üzerindeki değişkenliği anlayabileceği bir dile de sahip. Böcekler, yapraklar, ağaçlar, mantarlar ve tüm canlıların doğadaki devinimi çocuklara sade bir dille aktarılıyor.
Yaşam ağacının bir parçası da insanlar. Küçük ve önemli. Tüm canlıların en küçüğünden en büyüğüne birbirine ihtiyacı olduğu bir ekosistem. Tüketim biçimi, yarattığı sistemler, sistemlerin sonucunda açığa çıkan hırslar insanoğlunu bu ekosistemin zarar veren bir parçası haline getirse de yaşam ağacını anlamak, anlatmak, zarar veren değil koruyan bir parçası haline gelmek hala mümkün. Yaşam ağacını doğru aktarmanın yolu ise anlamak ve gerçek bir bilinçlenmeden geçiyor. Bilinçlenmenin getireceği doğal duyarlılık ise son zamanlarda en çok ihtiyacımız olan şey. Yaşamak ve yaşatmak için buna mecburuz.
Yaşam Ağacı, tüm bu anlamayı kolaylaştırıcı bir misyonla elimizde. Kitapta önce ağacın ana dalları anlatılıyor. Her dalın ayrıldığı dallar ve yapraklar detaylı ve sayısı verilerek aktarılmış. Tüm bu dünyanın içerisinde dil gerçekten anlayabileceğimiz sadelik ve hafiflikte. Aynı zamanda bilimsel sözlük bilgisine de yer verilmiş. Böyle öğretici kitapların sonunda çocuklarla etkinlik yapmak hayli motive edici nedenler yaratıyor. Şunları konuşarak okuma etkinliğini tamamlayabilirsiniz;
Türlerin yok olmaması için neler yapılabilir?
Atıksız mutfak mümkün mü?
Bir bitkinin bakımı için neler yapmalı?
Plastik kullanımını azaltabilir misiniz?
Kişisel katkılarımız doğayı kurtarıcı bir görev görür mü?
Rochelle Strauss, İletişim Yayınevi, 40 syf