Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nden hak ihlalleri raporu

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nden hak ihlalleri raporu

ÖGİ raporunda, "Sokak ortasında gazeteciyi dövdürme, küçük düşürme, itibarsızlaştırma, tehdit etme, işini engelleme olağan hale getirildi. Gazeteciyi sokak ortasında dövdüren anlayış ve buna çanak tutanlar, aynı zamanda failleri de koruyor" ifadelerine yer verildi.

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ); gazetecilere yönelik hak ihlallerinin yer aldığı mayıs ayı raporunu açıkladı. AKP iktidarına biat etmeyen medya üzerindeki baskı ve şiddet politikası yeni yol ve yöntemlerle sürdürüldüğü belirtilen raporda, muhalif medyaya yönelik olarak “hukuk” kılıfıyla sürdürülen gözaltı ve tutuklama halinin sokakta kaba güç kullanımına dönüştüğü kaydedildi. 

Gazetecilere yönelik saldırılara dikkat çekilen raporda, “Sokak ortasında gazeteciyi dövdürme, küçük düşürme, itibarsızlaştırma, tehdit etme, işini engelleme olağan hale getirildi. Gazeteciyi sokak ortasında dövdüren anlayış ve buna çanak tutanlar, aynı zamanda failleri de koruyor. En son 25 Mayıs’ta gazeteci-yazar Sabahattin Önkibar’ın Ankara’da evinin kapısında, Antalya'da da gazeteci İdris Özyol'un saldırıya uğraması bu anlayışın verdiği güvencedir. Bu ve bundan önceki saldırıları bir kez daha kınıyoruz. Saldırıya karışan, çanak tutan, olanak veren tüm organizatörlerinin derhal yakalanıp cezalandırılmasını istiyoruz” denildi.

'YARGI REFORMU'

Ülkedeki yayın yasakları, gazetecilere uygulanan para cezaları, açılan davalar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür, oto sansür siyasetinin son bulmasını isteyen ÖGİ raporunun devamında şu ifadelere yer verildi:

"Yargı reformu’ adı altında dile getirilen ‘basın ve ifade özgürlüğü’ meselesi afaki söylemlerin dışına çıkıp, yapısal reformlarla ve yasal düzenlemelerle güvence altına alınmalı. Bunun başlangıcı ise hala tutuklu olan 157 meslektaşımızın serbest bırakılması ve tüm gazeteciler hakkında açılan davaların kapatılmasıyla olacağını bir kez daha hatırlatıyoruz.” 

Azadiya Welat soruşturması
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Türkiye’de günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan ve 29 Ekim 2016’da çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat gazetesi çalışanlarına yönelik başlatılan soruşturmanın son bulması talep edilen raporda, 1 Mayıs ve 25 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır Koşuyolu Parkı, Gebze Cezaevi ve Bakirköy Cezaevi önündeki oturma eylemlerini takip eden gazetecilere yönelik polis şiddetini ve keyfi gözaltılara tepki gösterildi.

ÖGİ’nin Mayıs ayı bilançosu ise şöyle: 

- 6 gazeteci gözaltına alındı.

- 9 gazeteci hakkında soruşturma açıldı.

- 44 gazeteci yargılandı.

- 10 gazeteci ceza aldı. 

- 2 gazeteci tutuklandı. 

- 40 kes gazeteciler haber takibinde engellendi. Fotoğraf ve görüntülerine el konuldu. 

- 5 gazeteci saldırıya uğradı. 

- 2 gazeteci tahliye edildi.

(MA)

DAHA FAZLA