Omega Motor'da direniş sürüyor

Omega Motor'da direniş sürüyor

Sendikalaşan 17 işçinin işten atılmasına karşı başlatılan direniş sürüyor.

İleri Haber

Omega Motor'da sendikaya üye olduğu için 17 işçinin işten atılması üzerine başlatılan direniş devam ederken, fabrika önünde işçilerin örgütlendiği Türk Metal Sendikası'nın da katılımıyla basın açıklaması yapıldı ve mücadeleye devam edileceği vurgulandı.

İstanbul’da Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan ve 450 işçinin çalıştığı Omega Motor isimli firmanın, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (TÜRK-İŞ) bağlı Türk Metal Sendikası’na üye olmalarının ardından işten çıkardığı işçilerin başlattığı direniş devam ederken, fabrika önünde basın açıklaması yapıldı. 

Direnişin 7. gününde fabrika önünde "Yaşasın onurlu mücadelemiz", "Direne direne kazancağız", "Zafer direnen emekçinin olacak" ve "Omega işçisi direnişin simgesi" sloganları atıldı. Türk Metal Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Şube Başkanı Serkan Gül tarafından okunan açıklamada, işçilerin Anayasal haklarını kullanarak sednikaya üye olduğu hatırlatıldı ve "Örgütlenme özgürlüğü Anayasa ve yasalar tarafından güvence altındadır. Bunu engellemek suçtur" vurgusunda bulunuldu.

'İŞÇİYİ KÜÇÜMSEMEYİN, YOK SAYMAYIN'

"Türk Metal Sendikası olarak amacımız iş yerinde güvenli ve sağlıklı iş ortamı sağlamak, çalışanların sosyal haklarını geliştirmek ve iyileştirmektir. Örgütsüz bir toplum her zaman ezilmeye, sömürülmeye ve yenilmeye mahkumdur. En büyük güç sendikal birlik ve beraberlikten geçmektedir" denilirken, Omega Motor yöneticilerine, "İşçiyi görmezlikten gelmeyin, işçiyi küçümsemeyin, işçiyi yok saymayın, işçinin sesine kulak verin ve sendikal özgürlüklerini kısıtlamayın" sözleriyle seslenildi.

Sendikalaşma sürecine ilişkin, "Biz, Omega Motor Firmasında çalışan arkadaşlarımızın isteği üzerine burada örgütlenme sürecini başlattık. Türk Metal Sendikası'na üye olan emekçi kardeşlerimizi öğrenen bundan haberdar ve rahatsız olan yöneticiler içeride işçi arkadaşlara baskı yapmaya ve çalışma yerlerini değiştirmeye başladı" bilgisi paylaşılırken, bu süreçte 2'si kadın olmak üzere toplam 17 işçinin görevine son verildiği kaydedildi.

'AVUKATLARIMIZ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU'

Omega Motor'un tavrına karşı hukuk süreçlerinin başlatıldığı belirtilen ve patron ile yöneticilerine çağrı yapılan açıklama, şöyle devam etti:

"Bu arkadaşlarımız sırf Anayasal haklarını kullandıkları için işine son verildi. Bu yanlışınızdan bir an önce dönün. Biz Türk Metal Sendikası olarak hak ve adaletten yanayız. Adil çalışma ortamı isteyen bu arkadaşlarımızın sonuna kadar yanındayız ve destekçisi olacağız. İşveren bu hukuksuzluklarının önüne hiç kimsenin geçemeyeceğini düşünse de yanılıyor. 

Biz bugün itibari ile öncelikle ekmeğinden edilen 17 arkadaşımızın uğradığı bu hukuksuzluktan başlayarak, işverenin bu hukuk tanımaz kanun tanımaz tüm gayri yasal ve gayri ahlaki davranışlarının hukuksal çerçevede takipçisi ve şikayetçisi olacağız, olduk da.  Avukatlarımız şu an suç duyurusunda bulundular ve haksızlığa uğrayan bu 17 arkadaşımız adına davalarını açmış bulunuyorlar. Biz Türk Metal Sendikası olarak kavgadan yana değil barıştan, emekten yanayız. 

'EYLEMLERİMİZE SONUNA KADAR YILMADAN DEVAM EDECEĞİZ'

Üretmek, kzanmak, kazandırmak istediğimizi her sözümüzde söyler ve sadece bunu sözde bırakmayız, buradan Omega Motor işverenine ve yöneticilerine sesleniyorum, gelin bu kanunsuz tavırlarınızdan vazgeçin. 

İnsanların haklarını yemekten Türkiye Cumhuriyeti kanunlarını çiğnemekten vazgeçin, yaptığınız bu yanlıştan bir an önce geri dönün. İnsanların ekmeği ile oynamaktan vazgeçin. Artık Omega Motor firmasında Türk Metal Sendikası’nın bayrağı dalgalanacaktır, o bayrağı orada dalgalandırmak için de eylemlerimize sonuna kadar yılmadan, bıkmadan yağmur, çamur demeden devam edeceğiz. 

'BİZ BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE OLDUĞUMUZ SÜRECE KARŞIMIZDA KİMSE DURAMAZ'

Omega Motor çalışanı arkadaşlarım korkmayın. Türk Metal Sendikası yanınızda ve sonuna kadar da yanınızda olmaya devam edecektir. Üye olmayan arkadaşlarım da bir an önce üye olsunlar. Biz birlik ve beraberlik içerisinde olduğumuz sürece karşımızda kimse duramaz. Yaşasın örgütlü mücadelemiz. Yaşasın işçilerin birliği. Yaşasın Türk Metal."