Okul içinde okul: Devlet okulunda paralı sınıflar!
İstanbul’da farklı bölgelerde devlet ortaokulları içerisinde paralı sınıflarda eğitim verildiği iddia edildi.
AKP'nin getirdiği ücretli eğitim sistemi tam gaz devam ediyor. Maddi durumu yeterli yurttaşlar eğitimin imam hatipleştirilmesine alternatif olarak, çocuklarını özel okullara göndermeyi tercih ediyordu.
Ancak maddi güçleri özel okullara yetmeyen yurttaşlar, eğitim gün geçtikçe kalitesizleştirildiği devlet okullarına gitmek zorunda bırakılıyordu. Yeni yayılan bir iddiaya göre, devlet okullarında da özel sınıfların paralı bir şekilde eğitim vermeye başladığı ileri sürüldü. Buna göre, "proje sınıf" adı verilen sınıflara 3-7 bin lira arası ücretler ödeniyor.
Hürriyet'ten Nuran Çakmakçı'nın haberine göre okul yöneticileri veliden yasal olarak para alamayacağı için farklı yöntemler geliştirmiş durumda. Buna göre kimi okul aile birliğine bağışla, kimi okuldaki bir memura yönlendirerek elden ödemeyle, kimi de okul dışında farklı bir firma hesabına yatırılan parayla kabul alıyor.
Eğer öğrenci bölge dışından gelmişse, yani adresi tutmuyorsa bu parayı ödemesi de yetmiyor. Önce okulun alanında bir adres bulup çocuğu o bölgedeki bir binaya kayıt ettirdikten sonra okula geçiş yapabiliyor. Tabii ücret daha fazla oluyor. Ama her ihtimale karşı önce parayı ödüyor. Bu durum sadece ortaokul veya liselerde geçerli değil. Bazı anaokulları bile ücrete tabii. Kurada sabahçı çıkan bir öğrenciyi öğlenci yapmanın bedeli 300 TL’den başlıyor.
Yabancı öğretmen, yabancı ders kitabı, teknolojiyle donatıldığı iddia edilen bu sınıflara katkıda bulunmak için veli desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen okul müdürleri ise “Devletin bize ek ödeneği yok. İyi bir eğitim sunmanın maliyeti var. Biz de velilerimize bu durumu anlatıyoruz. Teknolojiyle donatılan, yabancı öğretmenin ders vereceği sınıf için velilerimiz severek destek veriyor” diyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, uzun yıllardır velilerden kayıt parası ya da bağış adıyla para toplanmaması için okullara genelge gönderdi, yönetmelik çıkardı. Kayıt sistemini değiştirdi. Ama anlaşılan durum değişmiyor. Liselere geçişte, özellikle yerel yerleştirmede nüfusa kayıt sistemi etkili olsa da hâlâ torpil, okula bağış kapı açabiliyor.