OHAL'in bilançosu: 209 gazeteci tutuklandı, 3000 gazeteci işsiz kaldı

OHAL'in bilançosu: 209 gazeteci tutuklandı, 3000 gazeteci işsiz kaldı

CHP'li Yüceer yaptığı basın açıklamasında OHAL'in medyadaki bilançosunu açıklayarak 24 Temmuz'un 'Gerçek Gazeteciliği Savunma Günü' olarak hatırlanması gerektiğini belirtti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı’nın 110. yıldönümüne ilişkin yaptığı yazılı basın açıklamasında 'AKP’nin kurduğu yeni rejimde sansürün değil; özgür basının topyekûn olarak ortadan kaldırılmak istendiğini' belirtti. CHP’li Yüceer, 24 Temmuz’un ‘Gerçek Gazeteciliği Savunma Günü’ olması gerektiğini ifade etti.

CHP’li Yüceer açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

'209 GAZETECİ TUTUKLANDI, 3 BİN GAZETECİ İŞSİZ KALDI'

“AKP iktidarında uzun bir süredir basına ve basın emekçilerine yönelik saldırılar yapılmaktaydı. 'Terörle mücadele' adı altında çıkarılan yasalar ve Türk Ceza Kanunu'nda basın aleyhine yapılan değişikliklerle onlarca gazeteci kumpas mağduru olarak yargılanmaya başlamıştı. İlerleyen süreçte basın kuruluşları ve emekçileri, sistematik olarak iktidarın hedefi haline getirilmiş ve iktidarı ‘rahatsız eden’ haber sahipleri cezaevleri ve işsizlikle tehdit edilmiş, hatta cezalandırılmıştır. En son AKP’nin OHAL Türkiyesi’nde gazetecilere yönelik saldırıları daha da artmış ve bu süreçte 158 medya kuruluşu kapatılmış, yaklaşık 209 gazeteci tutuklanmış ve 3 binden fazla gazeteci de işsiz kalmıştır.”

'24 TEMMUZ BASIN BAYRAMI DEĞİL, GERÇEK GAZETECİLİĞİ SAVUNMA GÜNÜDÜR'

“Bugün itibariyle Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın açıklamasına göre 143 gazeteci ve medya çalışanı cezaevindedir. Yüzlerce gazetecinin hukuksuz ve gerekçesiz cezaevlerine atıldığı bir ülkede, 24 Temmuz basında sansürün kaldırılışı veya basın bayramı olarak değil, bir utanç günü olarak hatırlanmalıdır. Tüm bu utanç tablosu karşısında, tarih, halkın haber alma hakkına ve gerçek gazeteciliğe sahip çıkarak işini yapan cesur kalemlerin mücadelesini yazacaktır. ‘Terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım ve yataklık’ suçlamasıyla özgürlüklerinden alıkonulmalarına rağmen, inatla ve ısrarla gerçekleri dile getiren, dışarıda ise cezaevi ve işsizlik tehditlerine rağmen halkın doğruları öğrenmesi adına gazetecilikte ısrar ederek, kalemini satmadan mücadele eden gazeteciler bugün basın etiğine sahip çıkan gerçek gazetecilerimiz olarak hatırlanacaktır. Bu nedenle 24 Temmuz tarihimizde ‘Basın Bayramı' değil; ‘Gerçek Gazeteciliği Savunma Günü’ olarak hatırlanacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle 24 Temmuz basında sansürün kaldırılışının 110. yılında halkı doğru bilgilendirme şiarıyla korkusuzca işini yapan tüm basın emekçilerini kutluyorum. Özgür medya için verilen mücadele, aynı zamanda özgür bir ülke ve demokrasi mücadelesidir.”

DAHA FAZLA