Öğrencilerden ‘baraj’ değerlendirmesi
Kocaeli’de YKS’ye hazırlanan öğrenciler barajın kaldırılmasını “Diplomalı işsizlik artacak, eğitimin niteliği düşecek” olarak yorumladı.
Yükseköğretim Kurumları Sınavından (YKS) ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan temel yeterlilik testi (TYT) ve alan yeterlilik testi (AYT) baraj puanları uygulaması kaldırıldı. Yani bu yıl öğrencilerin üniversite tercihi yapabilmek için belli bir baraj puanını aşması gerekmeyecek. Ayrıca temel yeterlilik testine de ek süre getirildi. Sınav süresi 135 dakikadan 165 dakikaya çıkarıldı. Üniversite sınavına ilişkin yeni uygulamalar sınava giren öğrenciler arasında kafa karşışıklığına neden olurken mevcut kaygıları da tırmandırdı. Kocaeli’de lise öğrencileri yeni düzenlemeyi ve “barajsız üniversite” açıklamalarını değerlendirdi.
‘ÜNİVERSİTE NİTELİKSİZ HALE GELİR’
Evrensel’den Eren Ünverdi ve Öznur Güney’in haberine göre; İzmit Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Ahmet ve Yahya, TYT sınavına getirilen ek süreyi olumlu buluyor. Baraj uygulamasının kaldırılmasını değerlendiren Ahmet, “TYT’yi yetiştirmekte zorlanıyorduk. Ek süre o açıdan iyi oldu. Baraj uygulamasının kaldırılması ise bizim için kötü. Çünkü sınavın biraz zor olması gerekiyor. Üniversitelere girişin bu kadar kolay olması üniversiteleri niteliksiz ve değersiz hale getirir” diye söyledi.
‘SORULAR ZORLAŞACAĞI İÇİN SÜRE UZUYOR’
Ek süre getirilmesiyle sınavın zorlaştırılacağını düşünen Yahya ise “Ek süreyi boşa getirmeyeceklerini düşünüyorum. Bence sınav soruları daha zor olur. Örneğin TYT’nin paragraf soruları daha da uzun olabilir. Baraj uygulamasının kalkması da çok bir şey değiştirmedi açıkçası. Zaten 15 soru çözen barajı geçip üniversite tercihi yapabiliyordu. Barajın kaldırılması daha fazla üniversite öğrencisi demek. Bunun da çok iyi bir şey olduğunu düşünmüyorum” dedi.
‘BARAJ KALKINCA DİPLOMALI İŞSİZLİK ARTACAK’
İzmit Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Öğrencisi Aydoğan, baraj uygulamasının kaldırılmasının daha fazla üniversite mezunu işsiz doğuracağını söylüyor. Barajın kaldırılmasıyla her isteyenin üniversite tercihi yapabileceğini söyleyen Aydoğan, “Bu da daha fazla üniversite öğrencisi ve daha fazla üniversite mezunu işsiz demek. TYT’nin süresi arttı bu aşamada da sınavın zorluğunun nasıl olacağı bizler için muamma” dedi.
4 AY KALA GELEN DEĞİŞİKLİĞE TEPKİ
Mezuna kalan ve bu yıl yeniden sınava hazırlanan Melis ve Necla ise baraj uygulamasının kaldırılmasına tepkili. “Böyle bir karar alınacaksa en başından duyurulmalıydı” öğrenciler, “Türkiye’de eğitim sistemi zaten kötüydü. Eğitim sistemini değiştirip bizi üst seviyeye taşımak yerine herkesi boş, yararsız üniversitelere dolduruyorlar. Eğitim açısından daha da kötüye gidiyoruz” dedi. Bu yıl yeniden üniversite sınavına hazırlanan Furkan ise kararın sınava dört ay kala açıklanmasını eleştirdi.