“ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü iflas sürecine sokuluyor”

“ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü iflas sürecine sokuluyor”

Kampüs Sen Başkanı Kerem Cantekin: ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü tamamen diploma satma üzerine kurulu hâle gelecek.

Ersan Kınık

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nde 2016 yılından bu yana devam eden işten çıkarmalar devam ediyor. Yeni yıldan hemen önce 20 temizlik işçisinin işten çıkarılmasının ardından 13 Ocak 2023’te de 13 idari personel işten çıkarıldı.

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Personel Sendikası (Kampüs Sen) Başkanı Kerem Cantekin, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ne 2024 yılı itibarıyla devlet tarafından verilen desteğin kesilecek olmasının üzerine ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Verşan Kök tarafından alınan birtakım mali önlemleri “iflas planı” olarak değerlendirdi.

Cantekin, ODTÜ Rektörlüğü tarafından alınan mali önlemler kapsamında idari personel, taşeron işçi ve akademik kadroda işten çıkarmalara gidileceğine dikkat çekti.

Rektörlüğün, yeterince öğrencinin bulunmadığı bölümlerin kapatılması gerektiğini dile getirdiğini söyleyen Cantekin, yakacak ve malzeme giderlerinin minimuma indirilmesinin, yurt ücretleri ile öğrenci ücretlerinin artırılmasının ve yüzde 100 burs kontenjanının kaldırılmasının da tedbirler kapsamında olacağını belirtti.

‘BU BİR İFLAS PLANIDIR’

ODTÜ Rektörlüğü tarafından alınan kararları “iflas planı” olarak değerlendiren Cantekin şunları söyledi:

“Verşan Hoca’nın bulduğu çözümler kaliteyi düşürerek masrafları azaltmak ve bir yandan da ücretleri artırmak üzerine kurulu. Burada en ciddi sorun, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’nün daha kalitesiz eğitimi, daha pahalıya satmaya başladığında öğrenci sayısının muhtemelen daha da azalacak olması. Kampüs, bu haliyle tamamen diploma satma üzerine kurulu hâle gelecek. Bu planın kampüsü iflasa sürükleyeceği çok açık.”

13 Ocak günü yapılan işten çıkarmalara işaret eden Cantekin, “Bugün itibarıyla sadece idari değil akademik personel de her an işten çıkarılabileceğini hissediyor. Personelin işyerine olan güvenini kaybetmesi, özellikle deneyimli personeli kampüsten uzaklaştırıp kalanların da veriminin düşmesine neden oluyor ve böylece eğitim kalitesi daha da aşağıya düşüyor” diye konuştu.

‘BİR KRİZ MASASI KURULMALI’

Kampüs Sen olarak işten çıkarılan 13 idari personelin işe geri alınmasını ve en az bir yıl boyunca hiçbir çalışanın işten çıkarılmamasını talep ettiklerini ifade eden Cantekin, şu sözleri kaydetti:

“Biz Kampüs Sen olarak işten çıkarılan 13 idari personelin işe geri alınmasını, en az bir yıl boyunca kimsenin işten çıkarılmamasını ve kampüsün iflasa doğru gidişini önlemek için de bir kriz masasının kurulmasını ve orada bizim de yer almamız gerektiğini düşünüyoruz.”

‘KIBRIS’TA YAŞAMAYAN BİR REKTÖRÜN KAMPÜS İLE İLGİLİ SORUNLARI ÇÖZMESİ MÜMKÜN DEĞİL’

Son olarak ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü’ne rektör olarak atanan Mehmet Zeyrek’in Ankara’da yaşadığına dikkat çeken Cantekin, kampüste yaşamayan bir rektörün kampüsle ilgili sorunları çözmesinin mümkün olmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Kampüsümüzü bu noktaya getiren en önemli sorunun diyalogsuzluk olduğunu düşünüyorum. Yıllardır üniversitenin parası yanlış projelere yatırıldı. Üniversiteye devlet desteğinin kesileceği biliniyorsa bile ya bu konuda bir hazırlık yapılmadı ya da yapılan hazırlık başarısız oldu.

Hangisinin doğru olduğunu bilmiyorum çünkü özellikle benim kampüste çalıştığım yıllarda yöneticilerle diyalog giderek imkânsız hâle geldi. Özellikle kampüsümüzün en son rektörü Mehmet Zeyrek Ankara’da ikamet ediyor. Kampüste yaşamayan bir rektörün kampüsle ilgili sorunları çözmesinin mümkün olmadığını düşünüyorum. Yıllardır çalışanların ve öğrencilerin yöneticilerle diyalog kurması giderek zorlaştı, Mehmet Zeyrek hocamızın rektörlüğü ile imkânsız hâle geldi.”

DAHA FAZLA