Nükleere karşı açılan davanın duruşması görüldü
Duruşmada karar taraflara yaklaşık bir ay sonra tebliğ edilecek.
İleri Haber
Sinop halkının nükleer santral projesine karşı açtığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu iptal davası Samsun 2. ve 3. Bölge İdare Mahkemelerinde görülmeye başlandı. İlk duruşma bugün yapıldı.
Sinop Nükleer Güç Santrali (NGS) için Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EUAŞ) tarafından hazırlatılan ÇED raporuna Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Bunun üzerine 2 Ekim 2020’de 60 bireysel ve 14 kurumsal katılımcıyla Samsun İdare Mahkemesi’ne iptal davası açtı.
Davanın ilk duruşması bugün, Samsun 2. ve 3. Bölge İdare Mahkemelerinde görüldü.
TİP: AKILLA VE BİLİMLE İZAHI MÜMKÜN DEĞİLDİR
Davaya ilişkin açıklama yapan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sinop İl Örgütü, “Sinop’ta yapılması planlanan Nükleer Güç Santralı ÇED nihai kararının iptali üzerine Samsun 2. ve 3. Bölge İdare Mahkemelerinde açılan davada mahkeme tarafından 15 bilim insanından oluşan bilirkişi Kurulu ataması yapılmış, bilim insanlarından oluşan heyetin ‘Kabul edilemez, eksiklerle dolu olduğunu’ belirttiği ÇED Raporunun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kabul edilmesinin akılla ve bilimle izahı mümkün değildir. Bir tarafta bilim insanlarının verdiği bilimsel rapor, diğer yanda siyasi iradenin siyasi Saiklerle verdiği karar mevcut olup, bilimin siyasete galip gelmesini ummaktayız. Bilirkişiler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda da 250 sayfadan oluşan bir rapor hazırlanmıştır. Raporun sonuç ve kanaat bölümünde bilirkişiler 24 ana başlıktan 18’inde, 102 alt başlıktan 90’ında olumsuz görüş bildirmiştir” denildi.
‘APARTMAN YAPAR GİBİ NÜKLEER SANTRAL YAPACAKLAR’
Duruşmada savunma yapan Avukat Mehmet Horuş, “Biz buna ÇED raporu demiyoruz... 276 tane iptal gerekçesi var! Atıklar meselesi konuşulmadan, su konusu konuşulmadan ÇED raporundan bahsedilemez... Hukuksal açıdan bile belirsizliği olan bir karara sürükleniyoruz. Nükleerin etki alanı tüm dünyadır. Sismik veriler raporlarda gizleniyor. Bilirkişi raporunda mevcut. Apartman yapar gibi nükleer santral yapacaklar. Sizden talebimiz bu bir ÇED raporu değil. Buna bir hukukilik kazandırın. İptalini talep ediyoruz” dedi.
‘SAĞLIK SEKTÖRÜNE KATKI SUNACAK DENMİŞ. DAHA ÇOK HASTA VE DAHA ÇOK HASTALIK İLE Mİ?’
Türk Tabipler Birliği (TTB) Avukatı Verda Ersoy ise, “Sağlık açısından radyolojik ve radyolojik olmayan zararları fazlasıyla mevcuttur. Kansere kesin neden olan maddeler bilirkişi tarafından rapor edilmiştir. Fakat dikkate alınmamış. Çernobil'de çıkan yangın sadece 13 günde söndürülebildi... Üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen Fukuşima bölgesine hala geri dönüşlere izin verilmiyor! Düşünmek lazım. Atık depolamaları nasıl olacak, fay hattı olan Türkiye'de olası bir depremde radyoaktif salınım nasıl engellenecek? Sağlık Sektörüne katkı sunacak denmiş. Daha çok hasta ve daha çok hastalık ile mi katkı sunulacaktır. Eksik bir rapordur ÇED raporunun iptalini talep ediyoruz” sözlerine yer verdi.
‘İŞ GÜVENLİĞİ, SAĞLIK HAKKI NASIL KORUNACAK?’
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı; “Ekolojik olarak koruma öncelikli bir yerde yapılacak NGS ile olası durumda insanlar nasıl tahliye edilecek? Sağlık sorunlarına nasıl çözüm getirecek? Çevre etki değerlendirme raporu nasıl bir perspektifle yapıldı? Sağlığımız tüketim nesnesi olarak kaynayıp gidecek! Kamusal sağlık haktır. 14 bin yapım işinde çalışacak emekçiden bahsediliyor. Bunların iş güvenliği, sağlık hakkı nasıl korunacak? Halk sağlığı için mücadele ediyoruz. Bu gezegen üzerinde herkesin yaşamını sürdürebilmesi için herkesi sağduyuya davet ediyorum” diye konuştu.
TEBLİĞ,YAKLAŞIK 1 AY SONRA
Duruşmada karar taraflara yaklaşık bir ay sonra tebliğ edilecek.