NASA, uzaya 3-boyutlu yazıcı gönderdi

NASA, uzaya 3-Boyutlu (3B) yazıcı gönderdi. Bu girişimin başarılı olması durumunda astronotlar yerçekimsiz ortamda Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) parçalarını yazabilecekler.

(İleri - Bilim) Yazıcının üreticisi Made in Space firmasının, kurucusu ve yöneticisi Aaron Kemmer konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “İnsanlık olarak binlerce yıldır aletler üretiyoruz. İlk kez bu etkinliğimiz burada yeryüzünde değil, uzayda gerçekleştirelecek. Bu önemli bir değişimi ifade ediyor. Eğer bu tür üretimleri giderek daha fazla gerçekleştirebilir ve çeşitlendirebilirsek, Dünya’dan o ölçüde uzaklaşabilir, bağımsızlaşabiliriz” dedi.

NASA’nın, yazıcının bu ilk denemesinin sonuçlarına göre, UUİ’nda yedek parça imalatının ötesinde Mars gibi uzak yerlerde koloniler kurulmasına yardımcı olma gibi tasarıları da var. NASA’nın yöneticilerinden Jeff Sheehy, bu konuda “Mars’a yerleşmek istiyorsanız, yedek parça üretimi yapmak zorundasınız. İhtiyacımız olan şeyleri belirsiz sürelerde, uzaktan biryerlerden getirmek gibi bir yöntemi benimseyemeyiz. İhtiyacımız olan şeyleri gerektiğinde kendimiz üretebilmeliyiz”.

Yazıcı yaklaşık 30cm yüksekliğinde, 25cm genişliğinde ve 37cm derinliğinde.            

Made in Space firması yazıcıyı kapalı bir ortamda ve yeröçekimsiz koşullarda çalışacak şekilde özel olarak tasarladı. Yazılacak yedek parçaları ise Lego ile aynı malzemeden üretilecek. Önümüzdeki yıl içerisinde daha büyük ve gelişkin bir yazıcının UUİ’na gönderilmesi öngörülüyor. Tasarım gerçekletirilirken aşılması gereken en büyük zorluğun ise fırlatma esnasında roketin üzerinde bulunan nesnelere etki eden yüksek kuvvetlerin, yazıcıya en az zararı vermesini sağlamak olduğu belirtiliyor.

Yazıcının ürettiği bazı örnek parçalar.    

Yazıcının UUİ’ndaki koşullarda ürettiği parçalar daha sonra çeşitli kalite testlerinden geçirilmek Dünya’ya geri getirilecek. Sheehy, geri gelecek parçaların ne yapılacağı sorusunu ise şöyle cevaplıyor “Bu parçalar, çekilecek, bükülecek, soyulacak v.s. Bunun gibi daha onlarca sınamaya maruz bırakılarak parçaların kalitesi ve karşılaşmaları öngörülen çeşitli koşullardaki davranışları incelenecek”. Yapılacak bu teslerin amacı 3B yazıcı teknolojisi her ne kadar yeni de olsa, yazdığı ürünlerin kullanılarbilirliğini kanıtlamak olacak. İnsanlık bu gelişme ile ilk kez Dünya’nın ötesinde aletler üretecek.

21 Eylül Pazar günü sabah karşı ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral uzay üssünden, SpaceX Falcon 9 roketi ile uzay gönderilen yazıcının Salı gün UUİ’na varması bekleniyor.

DAHA FAZLA