MKS Transformatör'de greve çıkıldı
İşçiler, sendika ve toplu sözleşme hakları için greve çıktı.
Sendika değiştiren işçilerin işten atılması üzerine direnişin başladığı MKS Transformatör'de, taleplerin karşılanmaması üzerine greve çıkıldı.
Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde Marmara Geri Dönüşümcüler Sanayi Sitesi içerisinde bulunan MKS Transformatör'de işçiler, sendika ve toplu sözleşme hakları için daha önce duyurduğu kararı uygulamaya başlayarak greve çıktı. Greve; Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube, Nakliyat-İş, Emek Partisi, Türkiye İşçi Partisi, Halkların Demokratik Partisi, SOL Parti, Devrimci İşçi Partisi, Uluslararası İşçi Dayanışması Derneği ve Gebze EYT Derneği üye ve yöneticileri de destek verdi.
'HEM SARI SENDİKACILARLA HEM PATRONLARLA KAVGA ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Grev pankartının asıldığı fabrikada önünde açıklama yapan Birleşik Metal-İş gebze 1 No'lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, "Hem sarı sendikalarla hem de patronlarla kavga etmeye devam edeceğiz. Onurlu metal işçileri olarak, bu ülkedeki namussuzlardan daha cesaretli olacağız. Yaşamın her alanında, attığımız her adımda bu kavgayı göğüsleyeceğiz ve mutlaka biz kazanacağız" dedi.
'PATRONLARIN İPLERİNİ SERBEST BIRAKTILAR; İŞÇİLERE SALDIRACAKLARI BİR ORTAM YARATTILAR'
Evrensel'de yer alan habere göre "Kahrolsun sarı sendikacılık", "Mata işçisi yalnız değildir", "AKP'den hesabı emekçiler soracak" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarının atıldığı açıklamada konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, İzmit'te kurulu bulunan Posco fabrikasında yaşananlardan örnekler verdi.
Çalışma Bakanlığı'nda olanları açıklayan Serdaroğlu, "Altını çizerek söylüyorum, MKS'nin 'kıytırık patronu' bizi böyle insanlık dışı, işçi düşmanı bir tavırla yıldıracağını düşünüyorsa yanıldığını görsün. Biz bunların ağa babalarıyla da mücadele ediyoruz. Bu ülkede patronların iplerini tamamen serbest bıraktılar. İşçilere istediği gibi saldıracakları bir ortam yarattılar. Elbette her yerde başarılı olamayabiliriz. Daha dün Posco'da greve çıkamadık biz. 5 yıl sürdür mahkeme! Posco'nun patronu bunların ağa babalarından. Kibar Holding, Ali Kibar... 100'e yakın işçiyi işten attılar, işçileri sendikadan istifa ettirdiler. TÜGVA'ya, TÜRGEV'e bir milyon euro rüşvet vererek yetkimizi Çalışma Bakanlığı'ndan 40 gün boyunca gönderttirmediler. Hepsi suç ortağı bunların. Çalışma Bakanlığı da dahil. Ama biz 5 yıl sonra orada yetkiyi söke söke aldık" diye konuştu.
'ÖNLERİNDE SECDE EDEN SENDİKAYI TERCİH EDİYORLAR'
"Bu ülkede işçinin bir sendikaya ulaşma süreci 5 yıl sürer mi?" diye soran Serdaroğlu, "İşte Türkiye'de sürüyor. İşverenlerin istedikleri gibi at koşturdukları bu ortamın birinci derecede sorumlusu sürece göz yumanlardır. Bunlar bu ülkeyi yönetenlerin gölgesinde yaşıyor. Siz insanlıktan nasibini almamış patronlarsınız. Siz bu işçilerin bırakın yasal haklarını, insan haklarını çiğnemeyi bir marifet zannediyorsunuz. Biraz ileride, Tuzla'da bin 200 arkadaşımız bu ülkenin yaşanılan bu ekonomik fırtınasında alım güçlerini kaybettikleri için istedikleri iyileştirme zammını vermeyen işverene karşı hak direnişini başlattılar. Buradan Mata'daki kardeşlerimizi de coşkuyla alkışlıyoruz. Metal işçileri her yerde tavırlarını ortaya koyar. Haklıysam o hakkı almak için mücadelemi veririm. Ama işte bunlar, işçi düşmanları da işçi hak ve çıkarlarını koruyan bir sendika yerine onların önünde secde eden bir sendikayı tercih ediyorlar" ifadelerini kullandı.
'YAPILMASI GEREKENİ YAPACAĞIZ; AYDINLIK GÜNLERİ ORTAYA ÇIKARACAĞIZ'
"Karşımıza ne engel çıkarırsa çıkarsınlar çelik yürekli metal işçileri artık o engelleri aşma alışkanlığını sağlamıştır, aşacağız" diyen Serdaroğlu, "Burada işten çıkartılan arkadaşlarımızla bu grevi sürdüreceğiz. İçeride bize katılmak isteyen arkadaşlarımızın da dahil olmasıyla bu işverene yapmış oldukları şeylerin karşılığında yaşanması gerekenleri yaşatacağız" dedi.
Hukuksuzluğun bulaşıcı olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, "Bir yerde bir şeye göz yumuluyorsa elinde gücü olan herkes aynı hukuksuzluğu sürdürüyor. Deprem bölgesinde eksi derecede insanlar 'çadır' diye bağırırken bu ülkenin Kızılay'ı gidip bir sivil toplum örgütüne çadır satıyorsa artık bu ülkede her şey bozulmuş demektir. Ve bunlar da onlara ses çıkarmayan anlayıştan cesaret alarak bir hafta içerisinde her gün adım adım işçi atarak burada greve çıkılmayacak bir ortam yarattılar. Bunları her yerde deşifre edeceğiz. Mücadelemizi her koşulda sürdüreceğiz. Bugün yapılması gerekenleri yapmayanların yarınları bugünden farklı olmayacaktır. Bugün yapılması gerekeni yapacağız, geleceğin aydınlık günlerini ortaya çıkaracağız" vurgusunda bulundu.
NE OLMUŞTU?
2012’den bu yana Birleşik Metal-İş’te örgütlenerek sendikalaşma mücadelesi veren MKS Transformatör işçileri baskı nedeniyle Özçelik-İş’e üye olmak zorunda kaldıklarını ifade etmişti. İşçiler, kesinleşmiş yetkinin gelmesiyle Birleşik Metal-İş’e tekrar üye oldu. Sendikanın yetkiyi alması üzerine 26 işçi işten çıkarıldı. Fabrika önünde 14 Şubat’ta direniş başlarken, bugün ise greve çıkıldı.