Mersin’de kadınlar Anayasa değişikliğine ‘hayır’ dedi

Mersin’de kadınlar Anayasa değişikliğine ‘hayır’ dedi

Anayasa değişikliğine karşı sokağa çıkan Mersin Kadın Platformu, “Bizim sözümüz hayır” diye iktidara seslendi.

Ayşenur Önal - @Aysnronal

Mersin’de kadınlar ve LGBTİ+'lar, “başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunması” gerekçesiyle hazırlanan Anayasa değişikliği önerisine “hayır” demek için sokağa çıktı.

AKP’nin “başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunması” gerekçesiyle hazırladığı anayasa değişikliği önerisi, ittifak ortakları MHP ve tek milletvekili bulunan BBP ile birlikte 336 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. Öneriyi, laiklik ve eşitlik ilkesine aykırı bulan Mersin Kadın Platformu, Pozcu Koton önünde bir araya gelerek, anayasa değişiklik teklifine "hayır" dedi ve eşit, özgür ve laik bir ülkede yaşamak istediklerine vurgu yaptı.

‘HAYATLARIMIZA VE HALKLARIMIZA SALDIRMAKTAN VAZGEÇİN’

Mersin Kadın Platformu, AKP ve MHP Milletvekilleri tarafından kabul edilen ve TBMM Başkanlığı’na sunulan “başörtüsüne anayasal güvence ve ailenin korunması” gerekçesiyle hazırladığı anayasa değişikliği önerisine ‘hayır’ demek için sokaktaydı. Platform adına konuşan Elmas Kara, “AKP iktidarı Anayasa değişikliği teklifi ile yıllardır sürdürdüğü kadın düşmanı, LGBTİ+ düşmanı politikaları ve dinci gericiliği tırmandırıyor. Bu anayasa değişikliği anayasanın laiklik ilkesine ve eşitlik ilkesine aykırıdır. Kazanılmış haklarımıza saldırıdır” dedi. Taleplerinin çok net olduğunu ve bunun eşitlik ve özgürlük olduğunu ifade eden Kara, “Önce baş örtüsü ile başlayan daha sonra Anayasa değişikliği tartışmalarına evrilen süreçle bir kez daha bedenlerimiz ve hayatlarımız pazarlık konusu haline getiriliyor. Bizlerin gündemi dahi olmayan suni gündemlerle hayatlarımıza ve halklarımıza saldırmaktan vazgeçin” diye konuştu.

‘BİZİM SÖZÜMÜZ HAYIR!’

Kara, “Bu anayasa değişikliği tartışmaları tam da tarikat ve cemaatlerin elinde çocukların istismara uğradığı, yanı başımızdaki İran'da kadınların ölümü göze alarak dinci gerici Molla rejimine ve başörtüsü zorunluluğuna karşı isyanda olduğu günlerde gündeme geldi. Anayasa değişiklik teklifi karşısında nasıl tavır alınması gerektiğini düşünenler yüzünü eşitlik talebiyle yaşamın tüm alanlarında sözünü söyleyen kadınlara ve LGBTİ+lara dönsün: ‘Bizim sözümüz Hayır!’” ifadelerine yer verdi.

‘BU SUÇA ORTAK OLMAYIN!’

“Eğitimin, sosyal politikaların, sağlık politikalarının, yargı pratiklerinin dinselleştirildiği şiddetin, eşitsizliklerin, emek sömürüsünün fıtrat ile meşrulaştırıldığı koşullarda, laiklik ilkesini yok sayan Anayasa değişikliği tüm kadınların emeği, bedeni ve yaşamları üzerindeki denetimi arttırmaya yöneliktir” diyen Kara, şöyle devam etti, “Laiklik; eğitimde, siyasette, toplumsal yaşamda her gün ihlal edilirken, bir dine ve mezhebe ait bir giyinme biçiminin Anayasal güvenceye kavuşturulması istenmekte, laikliğe aykırı bir hüküm anayasa maddesi haline getirilmeye çalışılmaktadır. Seçim kaygısıyla meclisteki oylamada bu değişikliğe destek vermeyi düşünenlere sesleniyoruz: Bu suça ortak olmayın. Bu değişikliğe de bu değişikliğin müzakere edilmesine de hayır!”

‘AKP İKTİDARINI VE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİ MASALARINA KOYANLARI UYARIYORUZ!’

Anayasa değişikliğinin “aile ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit, saldırı, çürüme ve sapkın akımların dayatmalarına karşı korumak”la gerekçelendiren AKP iktidarının nefret söylemini derinleştirdiğini aktaran Kara, “LGBTİ+ları açık hedef haline getiriyor. Bu değişiklik ile evlilik birliği kadınla erkek arasında tanımlanarak LGBTİ+’ların varoluşu da yok sayılıyor.   Ayrımcılığa neden olan, eşitlik ilkesini yok sayan bu değişiklik teklifine, bu teklifin müzakere edilmesine hayır! Anayasa değişikliği teklifi ile kadın ve LGBTİ+ düşmanlığını tırmandıran AKP iktidarını ve anayasa değişikliğini masalarına koyanları uyarıyoruz!  Yaşamlarımız ve bedenlerimiz üzerinden pazarlık yapmanıza izin vermeyeceğiz” diyerek eşit, özgür ve lâik bir yaşam için mücadelelerini büyütmeye devam edeceklerine vurgu yaptı.

DAHA FAZLA