Merkez Bankası'ndan Kur Korumalı Mevduat düzenlemesi

Merkez Bankası'ndan Kur Korumalı Mevduat düzenlemesi

Düzenlememeler, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan Merkez Bankası kararları ile KKM hesaplarına sınırlama getirildi. Bankalara, vadesi gelen KKM hesaplarının TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), "Menkul Kıymet Tesisi Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği", "Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği", "Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" ve "Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre "sadeleşme" süreci kapsamında yabancı para mevduattan Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave/indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verildi.

TL PAYINDA ARTIŞ HEDEFİ

Ekonomim'de yer alan habere göre yapılan düzenlemelerle TL mevduatlar artarken, kur korumalı hesaplardan TL mevduata geçiş sağlanarak KKM'nin azaltılması gözetiliyor. Böylece TL vadeli mevduat hesapları desteklenerek makro finansal istikrarın güçlendirilmesine katkı sağlanması amaçlanıyor.

Bu kapsamda, Merkez Bankası'nca kur koruma desteği sağlanan hesaplardan TL hesaplara geçiş ve belli oranda kur korumalı hesapların yenilenmesinin hedeflenmesine, kur koruması bulunmayan TL payı seviyesinde artış hedefine geçildi.

ZORUNLU KARŞILIK ORANI ARTIRILDI

Buna göre döviz mevduatına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı. Vadesiz, ihbarlı ve bir aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29 olurken; 3 ay, 6 ay ve bir yıla kadar hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25 oldu. Bir yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı ise yüzde 19 oldu.

Ayrıca, vadesi gelen KKM hesaplarını, standart TL mevduata dönüştürme hedefi getirildi. Bu konudaki kriterleri tutturamayan bankalar, ek menkul kıymet tesisine mecbur olacak.

DAHA FAZLA