Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini sabit tuttu
Kavcıoğlu, 2023 enflasyon tahmininin yüzde 22,3 olduğunu bildirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2023 İkinci Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda açıklamalarda bulundu.
Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerini aktaran Kavcıoğlu, enflasyondaki düşüş sürecinin önceki enflasyon raporunda ifade edilenden yavaş gerçekleştiğine dikkat çekerek bankanın yıl sonu enflasyon tahminini değiştirmediğini bildirdi.
Kavcıoğlu, bir önceki beklentiyi sabit tutarak "2023 yıl sonunda enflasyonun yüzde 22,3 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz 2024 yıl sonunda yüzde 8,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Kavcıoğlu, 2023 yıl sonunda gıda enflasyonunun yüzde 27,9 olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
Kavcıoğlu'nun açıklamaları özetle şöyle:
"Ülkemiz yüksek büyümesini verimlilik artışıyla bir arada ilerletmeyi başarmıştır. Satın alma gücü paritesiyle bakıldığında Türkiye ekonomisi kişi başına düşen milli gelirde gelişmiş ülke seviyelerine güçlü şekilde yakınsamaktadır. Yükselen küresel enflasyon ve finansal koşullardaki sıkılaşma gelişmiş ülkelerde finansal sistem üzerindeki risklerin artmasına yol açmıştır. Türk bankacılık sektörü uyguladığımız bütüncül stratejinin desteğiyle güvenli ve sağlam görünümünü sürdürmektedir.
GSYH, 2021 yılındaki güçlü performansını 2022 yılında da sürdürerek yüzde 5,6 oranında büyüme kaydetmiştir. Her iki dönemde de Türkiye ekonomisi, küresel ölçekte en yüksek büyüyen ekonomiler arasında yerini almıştır. Ülkemiz sanayi üretiminde gelişmekte olan ülkeler ortalamasının üç katına yakın artış kaydetmiştir. 2022 yılında savaş ve küresel talepteki azalmaya karşın gücünü koruyan ihracatımız, 2023 yılında talep koşullarında devam eden zayıflık ve deprem felaketine rağmen, ürün ve ülke düzeyindeki çeşitlendirilmiş yapısı ile dayanıklılığını kanıtlamaya devam etmektedir.
'YILIN GERİ KALANINDA CARİ DENGELENME GÜÇLENECEK'
2023 yılının geri kalanı cari dengelenmenin güçlendiği bir dönem olacaktır. Türkiye son iki yılda istihdamını en çok artıran ülkeler arasındaki yerini almıştır. Deprem sonrası toparlanmanın gücüne ilişkin anket göstergeleri de olumlu sinyaller vermektedir, gelecek üç aya ilişkin talep beklentisi yükselirken, afet bölgesinin ekonomik ağırlığı yüksek merkezlerinde üretim ve talep beklentileri artmaktadır. Yüksek frekanslı veriler gerek ülke genelinde gerekse afet bölgesindeki toparlanmanın hızlı bir şekilde gerçekleştiğini göstermektedir. 2023 yılının geri kalanı cari dengelenmenin güçlendiği bir dönem olacaktır. Önümüzdeki dönemde turizm gelirlerindeki artışın ve cari dengeye katkısının yılın tüm aylarına yayılarak süreceğini öngörmekteyiz. Turizm sektörü güçlü seyrini 2023 yılında da sürdürmektedir. Diğer illerdeki güçlü ihracat sonucunda toplam ihracatımız deprem öncesi seviyesine ulaşmıştır. Afet bölgesinden yapılan ihracat ise deprem sonrasındaki birkaç haftada gerilemekle birlikte, nisan ayı itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemindeki seviyelerine yaklaşmıştır.
'ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ SÜRECİ YAVAŞ GERÇEKLEŞTİ'
Enflasyon ekim ayındaki zirve noktası olan yüzde 85'ten nisan ayı itibariyle yüzde 43,7’ye ulaşmıştır. Enflasyondaki düşüş süreci önceki enflasyon raporumuzda ifade ettiğimizden yavaş gerçekleşmiştir. Enflasyon üzerindeki maliyet baskıları son dönemde büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. TL cinsinden ithalat birim değer endeksi son dönemde yıllık bazda gerilemiştir. Enflasyondaki yavaşlama beklentilere de yansımıştır. Enflasyonun sadece ana eğilimine değil yayılımına ilişkin göstergeler de gerilemektedir. Enflasyonun ana eğilimine yönelik göstergelerimiz fiyat artış oranlarındaki belirgin yavaşlamayı teyit etmektedir. Enflasyondaki düşüş süreci önceki raporda ilan ettiğimiz patikadan bir miktar daha yavaş gerçekleşmiştir.
2023 yıl sonunda gıda enflasyonunun yüzde 27,9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyon oranının 2023 yıl sonunda yüzde 22,3 olacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz."