Merkez Bankası Başkanı Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı

Merkez Bankası Başkanı Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı

Fatih Karahan’ın, “Geçinebiliyor musunuz?” sorusunu yanıtlamaması dikkat çekti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCBMB) yeni başkanı Fatih Karahan, yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. 2024 yılı enflasyon tahmininin yüzde 36 olarak korunduğunu aktaran Karahan, yıllık enflasyonda tepe noktasının görüleceğini belirttiği mayıs ayı sonrasında dezenflasyon dönemine girileceğini ifade etti.

TCMB’nin yeni başkanı Fatih Karahan, 2024’ün ilk enflasyon raporunu açıkladı. Göreve atanmasının ardından ilk kez basının karşısına çıkan Karahan, enflasyon hedefe uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı oldukları mesajını verdi.

Fatih Karahan, yıl sonu enflasyon tahminlerinin bir önceki rapordaki haliyle korunduğunu duyurdu. Karahan, “2024-2025-2026 yılsonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yılsonu tahmini yüzde 36, 2025 yılsonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmekte” açıklamasını yaparken, enflasyonun mayıs ayında 2024 yılının tepe noktasına ulaşacağını ve mayıs sonrasında dezenflasyon dönemine girileceğini belirtti.

‘HAFİZE GAYE ERKAN’ SORULARINI YANITLAMADI

Raporun açıklanmasının ardından başlayan soru-cevap kısmında Karahan’a TCMB başkan yardımcıları da eşlik etti.

Karahan’ın, bir gazetecinin önceki başkan Hafize Gaye Erkan'ın kiralardan şikayet ederek geçinemediği yönündeki açıklamasını hatırlatarak yönelttiği “Siz geçinebiliyor musunuz?” sorusuna yanıt vermemesi dikkat çekti. Aynı gazetecinin, bir personelin Gaye Erkan'ın babası tarafından Merkez Bankası'ndan kovulduğu yönündeki iddiasına ilişkin “Atılan personel konusunda herhangi bir işlem yapacak mısınız?” sorusunu da cevapsız bırakan Karahan, “Burada enflasyon konuşmak için toplandık, dolayısıyla diğer sorularınızı cevaplamayacağım” ifadelerini kullandı.

‘PARASAL SIKILIĞI KORUMAKTA KARARLIYIZ’

TCMB Başkanı Fatih Karahan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Dezenflasyonu tesis çalışmamıza kararlılıkta devam edeceğiz. Bir önceki rapor döneminden bu yana göstergeler para politikasının doğru yolda ilerlediğini teyit etmekte. Enflasyon, hedefimize uyumlu seviyelere gerileyene kadar gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz. Kalıcı fiyat istikrarına kadar politika duruşunu sürdürecek ve orta vadede ekonomiyi kalıcı fiyat istikrarına ulaştıracağız. 

2023 son çeyreğinde enflasyon önceki rapor tahminleriyle tutarlı seyrederek yüzde 64,8 seviyesinde gerçekleşti.  Son çeyrekte parasal sıkılaştırma etkisiyle enflasyonun ana eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak sınırlı oranda artış oldu.

Sıkılaştırma adımlarımızla talepte dengelenme süreci başladı. Perakende satışların mevcut seviyesi halen dirençli. Son dönemde ithalat eğilimi zayıfladı. 2023'ün ilk yarısında yüzde 8,5 artan altın ithalatı ikinci yarıda 18,6 azaldı.

‘SIKILAŞTIRMA SONRASINDA BÜYÜK KENTLERDE KONUT KİRA ARTIŞ HIZI YAVAŞLADI’

Geçen yıl sonu itibarıyla cari açık/GSYH'nin yüzde 4 civarına gerilediğini tahmin ediyoruz. Parasal sıkılaştırma sürecimiz başta altın ve dayanıklı tüketim malları olmak üzere ithalat kanalıyla cari dengeye katkıda bulunmaya başladı. Cari dengede iyileşmenin devamını öngörüyoruz. 

Ocakta hizmet fiyatlarında yüksek oranlı artışlar gözlendi. Hizmet enflasyonundaki katılığın önemli bir nedeni kiralar, gösterge olarak yakından takip edilmekte. Kiralar üzerindeki baskının azalması hizmet fiyatlarında önemli rol oynayacaktır. Konut fiyatlarındaki yüksek artış kiralara gecikmeli ve yüksek bir şekilde yansımakta. Sıkılaştırma sonrasında büyük kentlerde konut kira artış hızı yavaşladı. Konut fiyatlarındaki artışın yavaşlaması hizmet fiyatlarındaki ataletin azalmasına katkıda bulunacak.

‘ENFLASYON ANA EĞİLİMİ ZAYIFLAYACAK’

Enflasyonun ana eğiliminde hedeflediğimiz patikayla uyumlu, belirgin bir iyileşme görmeyi, para politikasının seyri açısından önemli buluyoruz. Ocak ayındaki yükseliş sonrasında enflasyon ana eğiliminin zayıflayacağını değerlendiriyoruz. Ücret ayarlamalarının talep üzerindeki yansımalarını yakından takip ediyor olacağız. 

‘YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 36’

Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme görülene kadar sıkı duruşumuz esas alınmıştır. 2024-2025-2026 yılsonu enflasyon tahminleri bir önceki rapordaki haliyle korunmuştur. 2024 yılsonu tahmini yüzde 36, 2025 yılsonu tahmini ise yüzde 14 olarak tahmin edilmekte.

Enflasyonun 2026 yılını tek haneli seviyelere gerileyerek yüzde 9 ile tamamlaması, orta vadede ise yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması öngörülüyor. Sıkı para politikası ve maliye politikasının eşgüdümünün katkısıyla iç talepteki dengelenme devam edecek. Enflasyonun tepe noktasını göreceği mayıs sonuna kadar ocak ayında olduğu gibi bazı geçici etkiler görülecek. Mayıs sonrasında yıllık manşet enflasyonda dezenflasyon dönemine gireceğiz. Sıkılık düzeyi ve elimizdeki araçlar TL mevduata geçişin bu şekilde devamını sağlayacaktır.”

DAHA FAZLA