"Medeni Yasa'ya dokunma, uygula"

"Medeni Yasa'ya dokunma, uygula"

EŞİK Platformu gönüllüleri Meclis'te bir basın açıklaması yaptı.

İleri Haber

EŞİK Platformu gönüllüleri bugün Mecliste, iktidarın Medeni Yasa’da yapmak istediği değişikliklere dair açıklama yaptı. Açıklamada, “Aile arabuluculuğu ve boşanmanın kolaylaştırılması; özgür, eşit ve asgari demokratik müzakere koşulları sağlanıncaya kadar yasalara, Anayasa’ya, Medeni Yasa’ya ve nafaka hakkımda dokunma” denildi.

Eşitlik İçin Kadın (EŞİK) Platformu gönüllüleri bugün Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yetkililerini ziyaret etti. Ziyaretin ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve CHP Kadın Kolları Başkanı Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ile birlikte bir basın açıklaması yapıldı.

“Söz konusu taslak, Medeni Yasa’nın bütününü, laiklik ilkesini ve kadınların kazanılmış haklarını parça parça ortadan kaldırmaya yönelik maddeler içeriyor. Bu konuda tüm siyasetçileri ve kamuoyunu bilgilendirmeyi tarihi bir sorumluluk olarak görüyor, herkesten aynı sorumlulukla hareket etmesini bekliyoruz” denildi.

Kadınların, dosyalar dolusu nafaka mağduriyeti hikayesini medyada anlatmıyor olmalarının sandık başına gittiklerinde bu konuda kimin ne yaptığını unutacakları anlamına gelmediği vurgulanan açıklamada, Medeni Yasa ile ilgili taslak paketinin nafaka hakkının sınırlandırılması dışında, aile arabuluculuğu ve boşanmanın kolaylaştırılması gibi eşitlik aleyhine vahim iki başlık daha içerdiği kaydedildi.

‘MEDENİ YASA'YA DOKUNMA, UYGULA’

“Aile arabuluculuğu ve boşanmanın kolaylaştırılması; özgür, eşit ve asgari demokratik müzakere koşulları sağlanıncaya kadar yasalara, Anayasa’ya, Medeni Yasa’ya ve nafaka hakkımda dokunma; uygula. Herkesi bu çağrımıza kulak vermeye çağırıyoruz” denilen açıklamanın satır başları şöyle:

AİLE ARABULUCULUĞU

Kadın erkek eşitsizliğinin bu kadar büyük olduğu, kadınların eğitim ve istihdama katılım konusunda büyük engellerle karşılaştığı ülkemizde, aile arabuluculuğu baştan eşitsiz bir ilişki üzerinden başlayacaktır. Arabuluculuk sürecinde kadınların can güvenliği büyük bir risk altında olacaktır. Ayrıca bu adım, aile hukukunun özelleştirilmesi sonucunu doğuracak, çok hukukluluğun önünü açacak, hukuk devleti ve laiklik ilkesini aşındıracaktır.

BOŞANMANIN KOLAYLAŞTIRILMASI

Boşanma, bir dilekçeyle “hızlıca” gerçekleştikten sonra; nafaka, mal paylaşımı ve tazminat gibi taleplere ilişkin ayrı dava açılsın demek, bunları boşanma davasından ayırmak kadınların bu ekonomik haklarını elde etmelerini bile isteye zorlaştırmaktır. Erkekler için boşanma kolaylaştırılmaya, kadınlar içinse imkânsız hale getirilmeye çalışılıyor. Ayrıca yargının yavaş işlemesi gibi yılların yapısal sorununun faturası kadınlara ödetilmeye çalışılıyor.

DAHA FAZLA