MEB’in plansızlığı gençleri mağdur ediyor: Yüzbinlerce öğretmen adayı atama bekliyor
MEB’in plansızlığı gençleri mağdur ediyor. Yüz binlerce öğretmen adayı dışarıda atama beklerken mezun olacak 450 bin üniversite öğrencisi de aynı tehlikeyle karşı karşıya. MEB ise sadece 92 bin öğretmene ihtiyaç olduğunu söylüyor.
Ataması yapılmayan öğretmen sorunu ciddi bir problem olarak güncelliğini korumaya devam ediyor.
Şu an dışarıda atama bekleyen öğretmen sayısı yaklaşık olarak 500 bini bulmuş durumda. Bununla birlikte 2018-2019 yılı rakamlarına göre üniversitelerin öğretmen yetiştiren fakültelerinde toplamda 450 bin 690 öğrenci bulunuyordu. Her yıl ortalama 100 bine yakın öğrenci de üniversitelerden mezun oluyor. Bütün bu sayılara rağmen son üç atama döneminde Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 20 biner öğretmen atadı.
BirGün’den Mustafa Kömüş’ün haberine göre, Bakan Ziya Selçuk’un mayıs ayında yaptığı açıklamada ise "MEB’in sadece 92 bin 165 öğretmene ihtiyacı var." demişti. Sonuç olarak bu açığı 4 yıl içinde kapatmayı planlayan Bakanlığın planları 2023 yılında yüz binlerce genci mağdur edecek. MEB ve YÖK’ün bu plansızlığı yüzünden gençler ya başka bir işte çalışmak zorunda kalacak ya da işsizler ordusuna katılacak.
‘SORUN 20 YIL İÇİNDE ÇÖZÜLECEK GİBİ DURMUYOR’
Eğitim Uzmanı Ali Taştan bu sorunun artık kronik bir hal aldığını söyledi. Taştan “Bu durum kronikleşmiş bir durum aldı. Onun için önümüzdeki 20 yıllık süreç içerisinde çözülebilecek gibi görünmüyor. Öğretmen arkadaşlarımız atama bekliyor ama MEB bunun muhtemelen tamamını atayamayacak. Son 17 yıllık AKP politikalarının sonucu bu. 2002’de atanmayan öğretmen sayısı 68 bin iken 500 bine, eğitim fakültesi sayısı 60 küsur iken 92’ye çıktı. Kontenjanlar artırıldı. Planlama yapılmaması sonucunda durum bu noktaya geldi. AKP öğrencileri üniversiteye alayım da genç işsizliği düşüreyim hesabı yaptı. Onun için tamamen AKP iktidarının plansızlığından kaynaklı bir durum olarak ortaya çıkıyor diye düşünüyorum” dedi.
Çözüm önerilerini de sıralayan Taştan şu ifadeleri kullandı: “Nasıl bir yol izlenmeli? İlk olarak Kapatılan köy okulları açılmalı. Taşımalı eğitimden vazgeçilmeli. Köy okulları açıldığı zaman köylerdeki öğrenci sayısı artacak, öğretmenler atanacak oraya. Öğretmenlere 3600 Ek Gösterge verilmeli. 3600 Ek Gösterge verilirse minimum 50-60 bin civarında öğretmen emekli olur. Bunların yerine yenisi atanır. Bunun dışında ikili eğitim uygulamasından vazgeçilmeli.”
Öğrenci sayıları:
Açık eğitim fakültesi: 228 bin 654
Eğitim bilimleri fakültesi: 3 bin 439
Eğitim fakültesi: 216 bin 15
Endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi: 73
Mesleki eğitim fakültesi: 122
Teknik eğitim fakültesi: 2 bin 296
Turizm eğitim fakültesi: 91
'KONTENJAN DÜŞMELİ'
“Asıl sorun üniversitelere ihtiyaçtan çok fazla öğrenci alınması” diyen rehberlik uzmanı Onur Soğuk şunları ifade etti: “Mesela fen bilgisi öğretmenliği, sosyal bilgiler öğretmenliği bölümü var.
Bu bölümlerden atanacak öğretmen sayısı, ihtiyaç olan öğretmen sayısı belliyken ona rağmen boş yere bu tarz bölümler açıldı, kontenjanları fazlalaştırıldı. Sorunlardan birisi de fen edebiyat fakültelerinde de bol miktarda öğrenci olmasıdır. Onlar da formasyon aldığı zaman havuza dahil oluyorlar ve böylelikle de 1 milyon civarında atama bekleyen öğretmen oluyor.”
Soğuk çözüm için ise şunları söyledi:
“Artık gereksiz görülen ve istihdamı mümkün olmayan bazı bölümlerin eğitim fakültelerinde hızla kapatılması lazım. Fen-edebiyat fakültesi kontenjanlarının da acilen düşürülmesi lazım. Mesela matematik bölümüne 100 kişi değil de 20 kişi alınması lazım. Açık öğretim fakültesindeki, öğretmenliğe kaydolabilecek tarih, edebiyat, felsefe gibi daraltılması lazım. Oradaki kontenjanların da daraltılması lazım ki bu sorun bir nevi düzeltilebilsin. 3600 ek gösterge sorunu da acil çözüme kavuşturulmalı.”