MEB’den ‘ahlak’ kongresi: Konuşmacılar Saray çevresinden, kadınlara yer yok
MEB'in düzenlediği ‘Ahlak Kongresi’ AKP kongresine çevrildi. Kongrede kadınlara yer verilmezken, kongreye katılan isimler Saray çevresinden seçildi ve bilim kurulunda gerici isimler yer aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) “milli ve manevi değerlerimize uygun bir ahlak anlayışı” iddiasıyla düzenlediği ‘Ahlak Kongresi’ AKP kongresine döndürüldü. Kongrede kadınlara yer verilmezken, kongreye katılan isimler Saray çevresinden seçildi. Öte yandan kongrenin Bilim Kurulu’nda da felsefe bölümü öğretim üyelerinden daha çok ilahiyat fakültesi kökenli isimler bulundu.
MEB Eğitim ve Ahlak Kongresi’nin Onur Kurulu’nda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Yavuz Atar, AKP’li Emrullah İşler ve Harf Devrimi’ni “soykırım” olarak yorumlayan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı yer aldı.
ERDOĞAN’IN BAŞDANIŞMANI VE GERİCİ 'PROFESÖR' KURULDA
Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, Ahlak Kongresi için MEB tarafından 3 kişilik Onur Kurulu, 19 kişilik Danışma Kurulu, 91 kişilik de Bilim Kurulu belirlendi. Onur Kurulu’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başdanışmanlarından Prof. Dr. Yavuz Atar, İlahiyat kökenli TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Emrullah İşler ile harf inkılabını “yazının katli”, “kültür soykırımına uğramış bir milletiz” diyerek değerlendiren ve “Türkiye’nin yeniden istiklaline kavuşması yazının değişmesine mi bağlıydı” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Şaban Teoman Duralı’nın yer alması dikkat çekti.
İmam hatiplerin müfredatının genelleştirilip tüm okullara uygulanması gerektiğini savunan Duralı, “Neden üniversite adını veriyoruz, ‘medrese’ adını koyalım. Fakültelere de ‘mektep’ dersin. Bir tarafta üniversite diğer tarafta medrese ayrımı çok tehlikeli” ifadeleri dikkat çekmişti.
Kongre’nin Danışma Kurulu’nda “ilk başörtülü kadın bakan” olarak tarihe geçen Prof. Dr. Ayşen Gürcan, Bilim Kurulu’nda da AKP kurucularından Prof. Dr. Raşit Küçük, Kuala Lumpur Büyükelçisi Merve Kavakçı’nın babası ve Yeni Akit yazarı Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, Yeni Akit yazarı Prof. Dr. Ali Rıza Abay’a da yer verildi. Kongrenin Bilim Kurulu’nda ayrıca 15 Temmuz darbe girişiminin önemli isimlerinden Adil Öksüz’ün gözaltındayken telefonla görüştüğü iddia edilen ve FETÖ soruşturmasında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Prof. Dr. Recep Kaymakcan’ın ismi de yer aldı.
FELSEFEYE YER YOK, İLAHİYATÇI KADROLAR GÖREVLENDİRİLDİ
Akademisyenlerden kongre için bildiriler isteyen MEB’in kurullarında felsefe bölümü akademisyenleri yerine ilahiyatçılar öne çıktı. Kurullarda eğitim fakültesi öğretim üyelerinin dışında çok sayıda ilahiyat fakültesi öğretim üyesi yer aldı. Felsefe, sosyoloji, psikoloji alanında çalışma yürüten akademisyenler yüzde 10 düzeyinde kaldı. Felsefe ve sosyoloji alanında seçilen isimlerin de din felsefesi, İslami ilimler, din sosyolojisi alanlarından seçilmesi dikkat çekti. İlahiyat kökenli isimler içinde de İlim ve Hikmet Araştırmaları Merkezi (İLHAM) ve Din Felsefesi Derneği bağlantılı isimler öne çıktı.
KADINLARA YER VERİLMEDİ
MEB’in milyonlarca öğrencinin gelişimini etkileyecek kongresinin kurullarında kadına yer verilmemesi AKP’nin yeni nesil için “ahlak tezini” de gözler önüne serdi. “Milli ve manevi ahlak” tartışmasının yapılacağı kongrenin Onur Kurulu’nda hiç kadın akademisyene yer verilmezken, 19 kişilik Danışma Kurulu’nda sadece 2 kadın akademisyen yer alabildi. Kongrenin 91 kişilik Bilim Kurulu’nda ise sadece 15 kadın akademisyene yer verildi.