Mars'taki uzay aracı gezegenin yüzeyine çarpan göktaşının sesini yakaladı

Mars'taki uzay aracı gezegenin yüzeyine çarpan göktaşının sesini yakaladı

InSight uzay aracı, Mars’ın yüzeyine çarpan dört göktaşının çıkardığı sesleri kaydetti.

NASA’nın Mars gezegenindeki uzay aracı InSight'ın, 2020 ve 2021'de bir dizi çarpışmadan kaynaklanan sismik ve akustik dalgaları kaydettiği bildirildi. Kızıl gezegenin yörüngesindeki bir uydu da göktaşının çarptığı yerleri doğruladı.

İlk teyit edilen göktaşı en az üç parçaya ayrılarak patladı ve her biri kendi kraterini oluşturdu.

Nature Geoscience dergisinde yayımlanan makalenin ortak yazarlarından Ingrid Daubar yaptığı açıklamada, "InSight'ın bir çarpma tespit etmek için üç yıl beklediğini ve oluşan kraterlerin çok iyi göründüğünü" söyledi.

Euronews’in aktardığı habere göre; InSight ekibi, Mars'ın asteroit kuşağına yakınlığı ve gezegenin ince atmosferi göz önüne alındığında çok sayıda meteor çarpmasını tespit etmeyi bekliyordu.

Ancak iniş aracının sismometresinin, Mars rüzgârından kaynaklanan gürültü ya da atmosferdeki mevsimsel değişiklikler nedeniyle çarpmaları kaçırmış olabileceği belirtiliyor.

NASA'ya göre artık bilim insanları ne arayacaklarını biliyorlar ve bu da muhtemelen yeni seslerin tespit edilmesini sağlayacak.

Fransız başyazar Raphael Garcia, Toulouse'daki Havacılık ve Uzay Yüksek Enstitüsü'nden yaptığı açıklamada "Farklı yüzeylerin yaşını tahmin etmek için bugünkü çarpma oranını bilmemiz gerekiyor" dedi.

2018 yılında fırlatılan InSight, Mars'ta şu ana kadar 1300'den fazla depremi tespit etti. En büyüğü bu yılın başlarında 5 büyüklüğünde ölçüldü.

NASA'nın paylaştığı ses kaydını dinlemek için tıklayın

DAHA FAZLA