Marmaris'teki çevre katliamına karşı açılan davada karar duruşması görüldü
Sinpaş'ın inşaat projeleri için Muğla Valiliği "ÇED gerekli değildir" demişti.
İleri Haber
Sinpaş'ın Marmaris'teki katliamına gerekçe olarak sunduğu "ÇED gerekli değildir" raporuna karşı Marmaris Kent Konseyi tarafından açılan davanın karar duruşması görüldü. 20 gün içinde kararın açıklanması beklenirken, Kent Konseyi üyeleri kazanacaklarına olan inançlarını dile getirdi.
Muğla'nın Marmaris ilçesinde Sinpaş tarafından otel, AVM gibi yapıların inşa edilmesi adına süren çevre katliamına karşı Marmaris Kent Konseyi tarafından açılan davada karar duruşması görüldü. Muğla 3. İdare Mahkemesi'ndeki davada, İçmeler Kızılkum mevkiinde başlatılan proje için Muğla Valiliği tarafından verilen "ÇED gerekli değildir" kararının iptali talebi ele alındı.
Marmaris Kent Konseyi, dün görülen davanın ardından yaptığı açıklamada; doğaya, kente ve demokrasiye sahip çıkma adına hukuki süreç başlatıldığını ifade ederken, entegre projenin bin 407 devre mülk, 250 villa, yat yanaşma yeri, aquapark ve AVM gibi yapılar içerdiğini hatırlattı.
BİLİRKİŞİ RAPORU HATIRLATILDI
Duruşmada, Sinpaş'ın, "arsamız var", "ruhsatımız var" ve "dinamit için gerekli izinlerimiz var" diyerek davanın reddini istediği kaydedilirken, "Davacı taraf olarak yaptığımız konuşmada projenin 4 etap olduğu halde 2 etabını ÇED’e sokarak hukuku aldattığını, ÇED'den etap kaçırdığını ki bu yönde Danıştay kararları bulunduğunu ifade ettik. Ayrıca dosyada 2 bilirkişi raporu olduğunu ve heyetin oy birliği ile 'ÇED gereklidir' diye rapor sunduğunu; yine yaptığımız şikayet sonucunda açılan savcılık soruşturması sonucunda düzenlenmiş üçüncü bir bilirkişi olduğunu, dava dosyasına sunduğumuzun altını çizdik" ifadelerine yer verildi.
Bilirkişi heyetinin "25 dönüm milli park alanının tahrip edildiği ve izinsiz yol açıldığınına" dair raporunun belgelenendiği ve şirketin, inşaat yasağına rağmen inşaata devam ettiğinin deliller ile ispat edildiği kaydedildi.
'MİLLİ PARK TALANININ BİR KAT DAHA ARTIRILDIĞINI SÖYLEDİK'
"Alanın dinamitlerle tamamen mermer ocağı görüntüsüne döndürüldüğünü, kıyının parçalanan kayalar ile doldurulduğunu, bilirkişi incelemesi sonrasında milli park talanın bir kat daha artırıldığını; sadece oranın değil, İçmeler-Asparan arası yolların bile çıkan hafriyatlarla doldurulduğunu hatta Hisarönü 142 parselin dahi bu kayalar ve kumlarla doldurulduğunu söyledik" ifadeleri kullanılan açıklamada, arsa ve ruhsatların da şirkete milli partkı talan etme ve dinamit kullanma hakkı vermediği vurgulandı.
KAZDAĞLARI VE İLİÇ HATIRLATMASI
Marmaris Kent Konseyi'nin açıklamasında, Kazdağları'nda talana karşı yürütülen mücadele ile ruhatın iptal edildiğinin mahkemeye hatırlatıldığı belirtildi. Ayrıca, Erzurum'un İliç ilçesindeki siyanürlü katliamının da hatırlatıldığı kaydedilerek, "İliç'teki şirketin de ruhsatı olduğunu ama topraklarımızı zehirlemesine izin vermemek için mücadele edildiğini de ekleyerek 'iptal' kararının verilmesini talep ettik" denildi.
'KENTİMİZE SAHİP ÇIKTIK'
Dava kararının 20 güne kadar verileceği belirtilen açıklamada, "Ama biz şimdiden kazandık diyoruz! Neden mi? Marmaris’i diğer turizm yerlerinden farklı kılan doğal zenginliğinin ve güzelliğinin yaşadığımız yangınlar ile çoğunu kaybeden ve yangın ihtimalleri ile daha da fazlasını kaybetme riski taşıyan kentimize sahip çıktık. Çünkü verdiğimiz mücadele meşru ve haklı bir mücadele" ifadeleri kullanıldı.
'ÖRGÜTLÜLÜĞÜMÜZLE KAZANMIŞ DURUMDAYIZ'
Davanın ardından Marmaris Kent Konseyi üyeleri ve yaşam savunucuları tarafından açıklama yapıldı. Dosyanın deliller ve ilgili kurumların kusurlarıyla dolu olduğu belirtilirken, ülke genelindeki doğa mücadeleleri ile örgütlülük ve dayanışmaya vurgu yapıldı.
NE OLMUŞTU?
Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılbük Koyu’nda 30 yıl önce başlatılan ve atıl haldeki 500 odalı otel projesi Sinpaş GYO’ya devredilmiş ve 2019’daki yerel seçimlerin ardından 205 otel odası, bin 407 devre mülk, 250 villa, AVM, aquapark, yat yanaşma yeri inşaatı gibi farklı bir projeye dönüştürülmüştü. Muğla Valiliği ise projeyle ilgili "ÇED gerekli değildir" kararı vermişti.
Marmaris Kent Konseyi ise bu kararı yargıya taşıyarak, 11 Eylül 2021 tarihinde dava açmıştı.