Marmara'da müsilaj tehlikesi sürüyor

Marmara'da müsilaj tehlikesi sürüyor

Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilajın deniz dibine çöktüğünü belirtti.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, çalışmaların yeterli olmadığını belirterek, "Yüzeye çıkmadığı için müsilaj yok gibi davranıyoruz" dedi.

Marmara Denizi’nde geçen yıl yoğunlaşan müsilaj, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı çerçevesinde temizlendi. Aradan geçen aylarda müsilaj yeniden ortaya çıkarken, Marmara’da her hafta dalış yapan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ekibi, müsilajın deniz dibinde etkisini göstermeye devam ettiğini gözlemledi.

'SU KOŞULLARI MÜSİLAJ OLUŞUMUNA ÇOK UYGUN'

Yoğun yağışlara rağmen durum değişmezken, müsilajın deniz dibine çöktüğünü belirten ekip başkanı Dekan Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Gördüğümüz manzara aslında temmuz-ağustos ayından çok farklı değil. Organizmaları öldürmeye devam ediyor. Su koşulları yoğun müsilaj oluşumuna çok uygun" dedi. 

'DENİZİN ZAMANI YOK'

Cumhuriyet'ten Dilan Ayırkan'ın haberine göre Prof. Dr. Sarı, Bakanlık tarafından hazırlanan Eylem Planı'na ilişkin de değerlendirmede bulunarak, "12 maddesine dair düzenlemeler yapılan plan çok iyi başladı. Sonra gevşedi, uygulamalar yavaşladı. Yaralı bedene tekme atıyoruz. Denizin zamanı yok; kirlenmeye, ısınmaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'YÜZEYE ÇIKMADIĞI İÇİN YOK GİBİ DAVRANIYORUZ'

Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu raporunun Meclis’te henüz görüşülmediğine de dikkat çeken Sarı, "Gözden uzak olan, gönülden de uzak oluyor. Yüzeye çıkmadığı için müsilaj yok gibi davranıyoruz. Şu anda olmayabilir; yakın gelecekte yeniden ortaya çıktığında telaşla apar topar bir şeyler yapmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

DAHA FAZLA