Leningrad kuşatması sonucu DNA mutasyonu

Bilim insanları Rusların genlerinde Leningrad kuşatması sırasında hayatta kalabilmelerini sağlayan DNA mutasyonları tespit ettiler.

(İleri Haber) Rus bilim insanları, İkinci Dünya Savaşı’nın en zorlu etaplarından olan Leningrad kuşatmasından sağ kalanlar ile akranlarının genlerini kıyasladıkları çalışmada, insanların hayatta kalabilmelerini sağlayan DNA mutasyonları tespit etti.

Science Dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, kuşatmadan sonra sağ kalan insanlardan alınan kan örnekleri ile kuşatmayı yaşamamış olan akranlarının kan örneklerine uygulanan genetik analizler sonrasında, kuşatmada ciddi kıtlık ve soğuk ile mücadele eden insanların metabolizma ve ısı dengelerini düzenleyen PPAR ve UCP genlerinde belirgin değişiklikler saptandı.  

8 Eylül 1941’den 27 Ocak 1944’e dek tam 872 gün boyunca Nazilerin kuşatması altında kalan Leningrad’da kıtlık ve -40 C’ye varan soğuk hava nedeniyle her ay en az 100 bin insan hayatını kaybediyordu. Su içebilmek için Neva Nehri’nin donmuş sularını eriten ve fare gibi hayvanları yiyen insanların yanında, akıl ve ruh sağlığı yitimi sonucu insan cesetlerini yemeye yeltenen insanlar da mevcuttu.

DAHA FAZLA