Kolombiya’da kürtaj hakkı zaferi

Kolombiya’da kürtaj hakkı zaferi

Kolombiya'da uzun yıllardır kürtaj hakkı mücadelesi kazanımla sonuçlandı.

Güney Amerika ülkesi Kolombiya'da kadınlar kürtaj hakkı mücadelesinde kazanım elde etti. Anayasa Mahkemesi, hamileliğin 24'üncü haftasına kadar isteğe göre kürtaj yapılmasını suç kapsamından çıkardı. Söz konusu karar, mahkemenin Genel Kurulu'nda ceza kanuna ilişkin yapılan bir oylama sonucunda alındı. Buna göre, hamileliği 24'üncü haftasına kadar isteğe bağlı sonlandırma hakkı, 5 lehte ve 4 aleyhte oyla yasal olarak kabul edildi.

The Guardian'ın haberine göre, kürtaj hakkını savunan Yeşil Dalga hareketi başkent Bogota'da bulunan mahkeme binasının önünde kararı kutladı. Bogota Belediye Başkanı Claudia Lopez "Oy kullanma hakkından sonra bu karar, kadınların tam ve eşit şekilde hayata katılmaları için tarihi bir başarıdır" açıklaması yaptı. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) yöneticisi Erika Guevara-Rosas da mahkemenin kararını "Kolombiya'da kadın hakları hareketi için tarihi bir zafer" olarak kutladı. Rosas, "Kadınlar ve kız çocukları kendi bedenleri hakkında karar verebilmeli. Kolombiyalı yetkililer artık onları cezalandırmak yerine bedenleriyle ilgili özerk kararlarını tanımak zorunda" dedi.

'KADINLARIN HAYATINI DEĞİŞTİRECEK'

Ülkedeki kadın hakları mücadelesine hukuki destek sağlayan New York merkezli Kadın Eşitliği Merkezi avukatı Paula Avila-Guillen ise "Anayasa Mahkemesi'nin kadınların ve kız çocuklarının ikinci sınıf vatandaş olmadığını gösteren kararını ve siyasi cesaretini alkışlıyoruz" açıklaması yaptı. Kararın “kürtaj kısıtlamalarıyla hedef alınan kadın ve kız çocuklarının hayatını değiştirecek nitelikte olduğunu" belirten Guillen, ülkenin kürtajı suç olmaktan çıkaran üçüncü kıta ülkesi olmasını ise Yeşil Dalga hareketinin eylemleriyle elde edildiğini belirtti. Guillen, ayrıca "Bu karar, Latin Amerika'da insan hakları ve sosyal adaletle ilgili henüz bu adımı atamamış ülkelerde dalga etkisi yaratacak" görüşünü paylaştı.

Kolombiya'da kadınların elde ettiği kazanım, Meksika ve Arjantin'de kürtajın önündeki engelleri kaldıran bir dizi kararın ardından elde edildi. Meksika'nın yüksek mahkemesi geçen yıl kürtajı suç olmaktan çıkarırken, Ekvador'da da parlamento yalnızca cinsel saldırı nedeniyle kürtaja erişime izin veren düzenlemeleri hafifletti. Uluslararası Planlı Ebeveynlik Federasyonu'nun Amerika ve Karayipler yöneticisi Eugenia Lopez Uribe de "Kolombiyalı kadınlar bu tarihi kararı kutlarken Yeşil Dalga hareketi büyüyor. Söz konusu mücadele cinsel sağlıkta en ileri kazanımlar elde edilene dek devam edecek" açıklaması yaptı.

AĞIR CEZALAR VERİLMİŞTİ

Ülkede 2006'dan bu yana yürürlükte olan kürtaj yasası, hamileliğin cinsel saldırı ve kadının beden, ruh sağlığı için risk oluşturması durumunda sonlandırılmasına izin veriyordu. Bu istisnalar dışında kürtaj yapan ve yaptıran kişilerle ilgili 16 aydan 54 aya kadar hapis cezası veriliyordu. Kolombiya'da kadın hakları örgütü Causa Justa'ya göre, 2006-2019 yılları arasında en az 350 kadın kürtaj yasasını ihlal nedeniyle ceza aldı. Geçen yıl açıklanan verilere göre, ülkede her yıl 400 bin kürtaj yapıldığı ve yalnızca yüzde 10'unun yasal olduğu ortaya çıkmıştı.

DAHA FAZLA