Kızılcaköy'de JES'e izin yok
Kızılcaköy'e yapılması planlanan JES projesinin ÇED olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi.
Ersan Kınık - Mehmet Fırat Özgür
Aydın'ın Efeler ilçesinin Kızılcaköy mahallesine kurulması planlanan Sarı Zeybek Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesine karşı köylülerin başlattığı direniş sonuç verdi. Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi.
Efeler Belediye Başkanı Fatih Atay, ÇED kararının iptali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na dava açmıştı. Bakanlığa açılan dava sonuçlandı. Aydın 1. İdare Mahkemesi, JES projesinin ÇED olumlu kararını, bölgenin birinci sınıf tarım alanı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
Kızılcaköy'lü yurttaşlar da incir ağaçlarının ve zeytinliklerinin JES için kurban edilmesine karşı direniş başlatmıştı. Yaşam alanlarının ranta açılmasına karşı çıkan 15 kadın, 8 Mart'ta hakim karşısına çıkarılmış, mahkeme heyeti davayı 9 Haziran tarihine ertelemişti.
"JANDARMA BİZİ DARP ETTİ"
İleri Haber'e açıklamalarda bulunan Kızılcaköy'lü bir yurttaş, köylülerin direnişini anlattı.
"Köyümüze 15 tane kuyu açılacağını öğrendik. Sonra da kadınlar olarak direnmeye başladık" diyen yurttaş, "Valiye gitme kararı aldık. Valiye giderken de önümüzü jandarmalar kesti. Barikat kurmuşlar, kimliklerimizi alıp bizi geçirmediler. Arkadaşımı ve beni darp ettiler, hastanelik olduk" dedi.
"TOPRAKLARIMIZ İÇİN DİK DURMAK MECBURİYETİNDEYİZ"
Jeotermal santralin kurulması planlanan bölgeye köy sakinlerinin haberi olmadan bir gece yarısı tel çekildiğini söyleyen yurttaş, "Bizim burada kadınlar yüreklidir. Topraklarımız için vatanımız için dik durmak mecburiyetindeyiz. Gidecek bir yerimiz yok, nereye gidebiliriz?" diye konuştu.
"ZEYTİNLERİ KESİP NE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORLAR ANLAMIYORUZ"
İncir ağaçlarını ve zeytinliklerini koruyacaklarını ifade eden yurttaş, "Topraklarımızın emanetçisiyiz. Gelecek nesillere devredeceğiz. İncir ağaçlarını keserseniz insanlar ne ile geçinecek? Bir ağaç 30 senede yetişiyor. 30 sene ona emek veriyorsun. Gelecekler, kesecekler bitti... Ne olacak halk bundan sonra? Zaten hayat şartları çok zor" dedi.
"Bizim köyümüze dokunmasınlar" diyen Kızılcaköy sakini şunları kaydetti:
"Burası bizim, bizim olarak kalacak. 1000 yaşında 1500 yaşında zeytinlerimiz var. Bu zeytinlere nasıl kıyarsın da kesersin. Madenden daha değerli. Maden bitecek, 1000 sene sürer mi maden? Daha başka alternatifler düşünseler de insanları yerinden yurdundan etmeseler olmaz mı? Zeytinleri kesip de ne yapmayı düşünüyorlar biz anlamıyoruz. Enerji üretmek istiyorlarsa burası güneş gören bir yer. Devlet destek versin köylü kendi elektriğini güneş enerjisinden üretsin. Biz yer altındaki ve yer üstündeki bütün canlıların hakkını savunuyoruz."