Kişida, Hindistan'da: 'Özgür bir Hint-Pasifik'

Kişida, Hindistan'da: 'Özgür bir Hint-Pasifik'

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi başkent Yeni Delhi'de ziyaret etti.

İleri – Dış Haberler

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, ikili iş birliğini güçlendirmek ve değişen uluslararası dengeleri istişare etmek üzere Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi başkent Yeni Delhi'de ziyaret etti.

Time'ın AP'den aktardığına göre, Kişida, artan Çin nüfuzuna karşı "özgür" ve "açık" bir Hint-Pasifik için temaslarda bulunmak üzere gideceğini belirttiği Hindistan'da mevkidaşı Modi'yle görüştü.

İki gün süren Hindistan gezisinde Kişida, Modi'nin Japonya'nın batısındaki Hiroşima kentinde gerçekleştirilecek G-7 zirvesine katılma davetini kabul ettiğini açıkladı.

Tokyo ve Yeni Delhi arasındaki iş birliğini derinleştirmek için delegasyonlar arasında da çeşitli toplantılar yapılırken, Kişida, yaklaşan G-7 zirvesinde kurallara dayalı uluslararası düzeni (rule-based world order) sürdürme konusunda bir anlayış birliğine varmayı umduğunu söyledi.

SESSİZLİĞİNİ KORUDU

Modi ise G-7 ve G-20 zirveleri hakkında konuştuklarını söyledi ancak Kişida'nın gündem başlıklarına dair herhangi bir ifade kullanmadı.

Hindistan, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri müdahalesini henüz kınamayan tek Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (Quad) üyesi. Quad ülkeler grubu, ABD, Avustralya, Hindistan ve Japonya'dan oluşuyor.