Kiraz Hanım’ın Mutfağı
Tüm mutfak aletlerinin görev değişikliği yaptığını düşünün ve işlerin nasıl karışabildiğini...
Burcu Adıgüzel
Sylvia Plath'ın çocuk kitabı yazdığını biliyor muydunuz? Ya da şöyle diyelim: Sylvia Plath'ın ölümünden sonra kendi çocukları için yazdığı öyküler kitap haline getirildi ve yayımlandı. Plath’ın dilimize çevrilen tek çocuk kitabı. Üstelik hazin ölümü ve yaşamı sırasında bilinen karamsarlığının tam aksine umut dolu öyküler…
Umutlu demenin bile yetersiz kaldığını fark ettim yazdığım anda. Neşeli diyebiliriz rahatlıkla. Yüz güldüren, iç açan, bir sonraki satırı merak ettiren… Bana ‘’Çocuklar böyledir, değiştirir.’’ hissiyatı verdi.
Kitap üç ayrı öyküden oluşuyor. Öykülerin isimleri sırasıyla; Yatak Kitabı, Hiç Önemi Yok Elbisesi ve Kiraz Hanım'ın Mutfağı. Bizi karşılayan “Yatak Kitabı”, bir şiir. Plath, çocuklara birbirinden farklı ve çeşitteki yatakları anlatıyor. Yeni yatak çeşitleri uydurmaya fırsat tanıyan yaratıcılık ise çocuklara ait.
“Hiç Önemi Yok” öyküsü ise, bir evdeki yedi kardeşin en küçüğü olan Max’ın hikayesi. Max’ın hardal renkli tek bir elbisesi var ve bunu her yerde giyebiliyor. Tilki avından okula…
“Kiraz Hanım’ın Mutfağı” ise mutfaktaki bir günlük karmaşaya davet ediyor bizi. Tüm mutfak aletlerinin görev değişikliği yaptığını düşünün ve işlerin nasıl karışabildiğini…
“Kiraz Bey'in gömlekleri çamaşır makinesinden çıkıp uçarak fırının içine girdiler. Pişmemiş pelteye benzeyen erikli pastalar fırından sıvışıp buzdolabına gittiler. Kahve makinesi soğuk dondurmayı yuttu. Sonunda her şey yerine yerleşti. Kiraz Hanım geri dönünce nasıl da şaşıracaktı!”
Kitabın çizeri ise ünlü çizer David Roberts. Klasikçi çizerin çizimleri de göz dolduruyor. Kitabın sadece çocuklar için değil, özellikle Plath’ın çocuklara nasıl bir anlatım tarzıyla öyküler bıraktığını okumak isteyen yetişkinler için de ideal olduğunu söyleyelim.
KÜNYE: Kiraz Hanım’ın Mutfağı, Sylvia Plath, Kırmızı Kedi Yayınevi, Çev: Gonca Özmen, Çiz: David Roberts, 2015, 88 sayfa.