Katyuşa: Bir 2. Dünya savaşı kahramanı...
Yekaterina Mihaylova, 15 yaşında cepheye savaşa giden, Smolensk’ten Stalingrad’a, Kafkaslar’dan Kırım’a pek çok cephede görev alarak Avrupa’yı özgürleştiren kahramanlardan biriydi.
Yekaterina Mihaylova 1925 yılında Leningrad’da doğdu. Ailesini erken yaşta kaybeden Katyuşa bir yetimhanede büyüdü. 1941 yılı yazında ortaokulu bitirerek Kızıl Haç’ta sıhhiye eğitimi aldı. 15 yaşında cepheye savaşa gitti. Smolensk’ten Stalingrad’a, Kafkaslar’dan Kırım’a pek çok cephede görev alarak Avrupa’yı özgürleştiren kahramanlardan biriydi.
21 Haziran 1941 tarihinde pilot olan ağabeyinin yanına yaz tatilini geçirmek amacıyla Brest’e gitmek üzere trenle yola çıktı. Yolda bindiği tren Almanlar tarafından bombalandı. Rayların etrafına saçılmış cesetler, kan ve gözyaşı arasında ölümle karşılaştı. Henüz 16 yaşını doldurmayan Yekaterina Mihaylova saldırıda hayatta kalanlarla birlikte Smolensk’e gitti. Katyuşa buradan gönüllü olarak cepheye gitti. Genç hemşire Smolensk’te savaş alanında yalnızca yaralı askerlerle ilgilenmiyordu. Diğer askerlerle birlikte keşif operasyonlarına da çıkıyordu.
1941 sonbaharında Nazilerin Moskova taarruzunda Gjatsk bölgesinde(günümüzdeki adı Gagarin şehri)yaralanan Katyuşa tedavi olması ve iyleşmesi için Bakü’ye yollandı. İyileşir iyileşmez Deniz Kuvvetlerine katılan genç hemşire efsanevi Stalingrad kuşatmasında pek çok yaralının şehirden çıkarılmasına yardım etti. Yoğun ateş altında cephede bıkmadan usanmadan kimi zaman buzlu sulardan kimi zaman hava bombardımanlarının altından yüzlerce yoldaşını çıkarıp kurtardı. Katyuşa’nın kahramanlıkları cephede dilden dile yayılmaya başladı. Onu tanıyan askerler asla onun kadar cesur olamayacaklarını her fırsatta dile getiriyorlardı.
Temrük savaşında ağır ateş altında 17 askeri tek başına cepheden kurtaran Katyuşa’ya bu olaydan sonra Cesaret Madalyası verildi. 2. Dünya Savaşı kahramanları listesinde adından bahsedilirken “kent savaşında tereddüt etmeden 85 askerimizi savaş alanında tedavi ederek ağır ateş altından tek başına 13 kişiyi kurtaran kahraman” olarak bahsedilmekteydi.
1944 yılı Ocak ayı sonunda Kerç’e gelen Katyuşa Jukova ve Gelayka köylerinde açlık ve kara kış koşullarında hem asker hem hemşire olarak bir ay süre ile görev yaptıktan sonra Mitridat dağlarına savaşa gitti. 1944 yılı Ağustos ayında Başçavuş rütbesini alan Katyuşa Dinyester’in soğuk sularına atlayarak Alman hatlarına doğru yürürken arkasındaki askerlere “beni takip edin” diye haykırıyordu.
22 Haziran 1941’de tren saldırısından kurtulan Katyuşa 3 kez ciddi bir şekilde yaralanmasına rağmen
4 yıl durmadan cepheden cepheye koşarak 2. Dünya savaşını unutulmaz kahramanları arasına girdi. Çok sayıda kahramanlık madalyası alan Yekaterina Mihaylova 1990 yılı Mayıs ayında Sovyetler Birliği Nişanı’na layık görüldü.
Kendisini insan yaşamı kurtarmaya adayan Katyuşa 1950 yılında tıp eğitimini tamamlayarak doktor olarak yaşamını sürdürdü. Kahraman Katyuşa 22 Aralık 2016’da 91 yaş gününü kutlayacak.
(1) Rusça’da isimler genel olarak iki aşamalı kısaltılır, örneğin Yekaterina-Katya-Katyuşa, ilk kısaltma arkadaşınıza kullanılırken, ikinci kısaltma çoğunlukla çocuğa ya da sevgiliye hitapta kullanılır.