Kadın bilişimciler Ada Lovelace gününü kutladılar

Kadınları bilişim alanına teşvik etmek için düzenlenen Ada Lovelace ve Grace Hopper günleri Türkiye’de de kutlandı.

(İleri - Bilim) Kadın bilişimciler, 18 Ekim Cumartesi günü sırası ile İngiltere ve ABD’nin ilk öncü kadın bilgisayarcıları Ada Lovelace ve Grace Hopper günlerini kutlamak üzere Kadıköy’de buluştular. Bu etkinlikler, her Ekim'de tüm dünyada bilgisayar teknolojileri geliştirme alanındaki kadınları teşvik etme amacıyla düzenleniyor. Türkiye’de İstanbul Hackerspace ve geçtiğimiz sene kurulan Kadın Yazılımcı grubu bu organizasyonun düzenleyicileri oldular.

Türkiye’deki yazılımcı kadınların problemleri bir yanıyla gelişmiş kapitalist ülkelerdeki kadınların sorunları ile örtüşüyor. ABD, Hollanda, İngiltere gibi gelişmiş kapitalist ülkelerde de kadınların bilişim ve mühendislik alanlarını tercih etmedikleri bilinen bir gerçek. Facebook, Yahoo, Google gibi bilişim devlerinde çalışanların yüzdeleri de erkek-egemen teknoloji kültürünü yansıtıyor. Kadın çalışanların oranı bu şirketlerde %30’u geçmezken, üst pozisyonlara çıktıkça oranlar kadınlar aleyhine daha da dengesizleşiyor. Kadınlar ve erkekler arasında maaş farklılıklarının bu sektörde de sürdüğü  biliniyor. Geçtiğimiz haftalarda, bu sektördeki iki gelişme bilişim teknolojisi alanında çalışan kadınların bilişim şirketleri yöneticileri açısından norm dışındaki durum olarak görüldüklerini gösteriyor.

"KADINLAR MAAŞLARINA ZAM İSTEMEMELİ"

Microsoft CEO’su Satya Nadella, geçtiğimiz hafta, kadın çalışanların ücret artışı talep etmemelerini ve bunun yerine sisteme güvenip inanarak beklemelerini tavsiye etti. Nadella, “Bu ik ‘süper güçlerden’ bir tanesi ve açık yüreklilikle süyleyebilirim ki, bu maaş artışı talep etmeyen kadınların güçlü yanlarından birisi… Bu iyi karma. Geri gönüşü olacaktır” dedi. Nadella’nın ABD’deki “Grace Hopper Bilişimdeki Kadınlar Günü” kapsamında yaptığı konuşmada, bu tavsiyeleri dinleyiciler tarafından tepkiyle karşılandı.

YUMURTALARI DONDURMA HİZMETİ

Apple ve Facebook ise kadın çalışanlarından çok daha farklı bir "fedakarlık" istedi. Kadın çalışanlarının yumurta dondurma masrafını üstlenerek onlardan, işte verimli oldukları yıllarda çocuk doğurma haklarını ertelemelerini talep etti. Ancak kadınların ilerleyen yaşlarda çocuk sahibi olması, çocuk bakımının gerektirdiği enerji nedeniyle zorlaştırırken, bu yolu seçmeyen kadınların da hamilelikleri ve doğum izinleri ile “şirkete yararlı olmadıkları” gibi bir düşünce oluşturmaları mümkün.

DAHA FAZLA