Istrancalar'ın katli Meclis gündeminde
ÇED raporu dahi olmadan Istrancalar’ı katleden firma Meclise taşındı.
İleri Haber
Kırklareli Pınarhisar ilçesi, Ataköy Köyü yerleşkesinde Karayolları “1. Bölge Müdürlüğü” tarafından planlanan Ariye Ocağı projesine ilişkin Kırklareli Valiliği tarafından verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararına karşı köylüler dava açarken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay konuyu Meclise taşıdı.
Ormanlık alanda izinsiz toprak alımına karşı Ataköy Çevre Komisyonu tarafından başlatılan hukuki süreç ile birlikte Kırklareli Barosu’ndan avukat Dilara Çar Gürel’in açtığı dava neticesinde 8 Mart Salı günü bölgede bilirkişi keşfi gerçekleştirildi.
Keşif esnasında yurttaşlar tarafından yürütmenin durdurulması ve projenin iptali taleplerine ilişkin gerekçelerini bir kez daha belirtirken söz konusu proje de protesto edildi. Keşif esnasında, proje kapsamında binlerce ağacın kesilmek üzere işaretlendiği görüldü. Istrancaların endemik türlerinden olan çok sayıda bitki türünün keşif esnasında bahar dönemi nedeniyle yeşerdiği gözlendi.
İzinsiz yapılan bu doğa katliamını Meclise taşıyarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması için soru önergesi veren Atay, ÇED öncesi faaliyete başlayan firma ile ilgili cezai işlem uygulanıp uygulanmadığını sordu.
‘SORUŞTURMA VE CEZAİ İŞLEM GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ MİDİR?’
Atay tarafından Kurum’a sorulan sorular şu şekilde:
Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğün internet sitesinde 30.09.2021 tarihinde duyurusu yapılarak ‘ÇED süreci gerekliği değil’ olarak neticelenen ÇED sürecinin tamamlandığı ilanı 30.09.2021 tarihinde duyurulmuş olmasına rağmen söz konusu projenin faaliyetleri 03.08.2021 tarihinde başlamıştır. Ataköy muhtarlığı tarafından tespit edilerek ilgili kurumlara şikâyette bulunulan bu hususta ilgili Bakanlığınızca herhangi bir soruşturma ve cezai işlem gerçekleştirilmiş midir?
“Fidanlar, Fidanlarla Büyüyor’’ projesi kapsamında devletin bölgedeki idari kurum temsilcilerinin de katılımıyla 1500 adet fidan dikilerek koruma altına alınan alan, ÇED tanıtım dosyasına göre ariyet ocağı projesi ocak alanı sınırları içeresinde kalmaktadır. Faaliyetler esnasında ise fidanların zarar gördüğü belirtilmektedir. Konuyla ilgili herhangi bir bilginiz bulunmakta mıdır? Fidanlar için herhangi bir koruma önlemi alınmış mıdır?
Proje tanıtım dosyasına göre Karayolları 1. Bölge Müdürlüğünce açılacak ocak için nakliye güzergâhı Ataköy Köyü’nün dışında görülmekte ancak söz konusu sahaya giriş çıkışlar köy içinden gerçekleştirilmektedir. Köy yolundan geçen ağır tonajlı araçlar sebebiyle yolda çökmeler oluşmuş, içme suyu altyapısı, kanalizasyon ve tarım sulama kanalları sistemi zarar görmüştür. ÇED dosyasında yer almayan usulsüz yol kullanımına ilişkin herhangi bir cezai işlem gerçekleştirilmiş midir?
Söz konusu faaliyetler esnasında oluşacak toz ve gürültünün köydeki insan ve hayvanların sağlığına etkilerine ilişkin sağlık etki değerlendirmesi yapılmış mıdır?
‘KÜMÜLATİF ETKİ DEĞERLENDİRMESİ YAPILMIŞ MIDIR?’
Pınarhisar bölgesindeki ocaklara ilişkin kümülatif etki değerlendirmesi yapılmış mıdır?
Proje tanıtım dosyasına göre söz konusu ocak, Türk Akım Kara Kısım -2 Doğal Gaz Boru Hattı proje sahasına 325 metre mesafede bulunmaktadır. Ocağın köy yerleşimine uzaklığı ise 250 metredir. BOTAŞ Ham Petrol ve Doğal Gaz Boru Hattı Tesislerinin Yapımı ve İşletilmesine Dair Teknik Emniyet ve Çevre Yönetmenliğine göre her türlü maden üretim ve işletim projelerin 400 metre mesafe kuralı işletilmekte Ocak projesinin bu bakımdan yüksek derecede risk taşıdığı, ortaya çıkabilecek tüm zararlar ile çevreye verilecek can/mal kaybının tüm sorumluluğunun ilgili firmalara ait olacağı hususu ÇED tanıtım dosyasında belirtilmektedir. Bu konuda herhangi bir denetim ve işlem yapılmakta mıdır?
Söz konusu ocak projesinin iptal edilmesi yönünde bir çalışma bulunmaktadır?