İrlanda, çimenden enerji üretecek

İrlanda’da Barrow Nehri’nin kıyısındaki verimsiz topraklarda yetiştirilecek çimlerle, hem elektrik üretilecek hem de karbondioksit depolanacak.

(İleri Haber) Avrupa genelinde yürütülen bir araştırma projesinde bilim insanları, Barrow Nehri kıyısındaki verimsiz topraklar ve üzerinde büyüyen çimlerin bir enerji devriminde önemli rol oynayacağı fikrindeler. Araştırmacılardan John Finnan, Myscanthus bitkisinin alternatif enerji üretimi için ideal olduğunu, biyokütle üretme kapasitesinin çok geniş olduğunu ve az enerji tüketerek çok fazla biyokütle üretebildiğini söylüyor. Ayrıca doğal bölgesi Asya ve Afrika’da olan bu çim türü, verimsiz topraklarda, verimli topraklarda olduğundan daha fazla biyokütle üretimine uygun.

Bilim insanları biyokütle elde edilebilecek uygun ortamı değerlendirmek için bitkinin fotosentez faaliyetini gözlemliyorlar. Manfred Klaas, “Özellikle de burada, Avrupa’nın kuzeyinde, bahar ve sonbahar aylarındaki serin hava koşulları fotosentezi sınırlayabiliyor. Bu yüzden de bu koşullarda daha iyi fotosentez yapabilecek yeni genotipler bulmaya çalışıyoruz” diyor.

Sıvı nitrojen çimlerde alternatif enerji kaynağı araştırmalarında kullanılıyor. Bilim insanları nitrojeni farklı çim bitkilerinin genetik şifreleri üzerinde yaptıkları çalışmalarda, hava koşullarına en uygun, en dayanıklı olanını bulmakta kullanıyorlar.

Bu bitki aynı zamanda büyük miktarda karbondioksit de depoluyor.

Euronews'in haberine göre, bilim insanları şu anda çimin Avrupa iklim koşullarına daha uygun hale getirilmesi ve biyokütle üretim sürecinde daha verimli hale getirilmesi için çalışmalar yürütüyorlar.

DAHA FAZLA