İkizdere’de doğa katliamı büyüyor
Bilirkişi raporuna rağmen 4 aydır çalışmaların devam ettiği İşkencedere Vadisi’nde doğa katliamı hız kesmiyor.
Rize İkizdere’de doğa katliamı devam ediyor. Bilirkişi raporuna rağmen 4 aydır çalışmaların devam ettiği İkizdere İşkencedere Vadisi’ndeki çevre katliamının yeni fotoğrafları çekildi. İkizdere Çevre Derneği Üyesi Osman Baş, “Her geldiğimde çok daha büyük alanların talan edildiğini, geri gelmeyecek ölçüde bozulduğunu görüyorum. Doğa bir gün intikamını alacaktır” dedi.
Baş, bilirkişi raporuna rağmen mahkemenin yeni bir karar almadığını belirterek “Bilirkişi, 4 ay önce, taş ocağı çalışmalarının ekolojik dengeye ve insanların yaşam alanına olumsuz etkileri olacağı beyanında bulunmuştu. Fakat 4 aydır mahkeme herhangi bir adım atmadı. Yürütmeyi durdurma kararı alınmadı. Mahkeme, bilirkişi kararlarını uygularsa hareket edemezler, t aş ocakları durdurulur” ifadelerini kullandı.
LİMAN İNŞAATI İÇİN TAŞ ÇIKARILIYOR
Birgün’den Tolga Uğur’un haberine göre; bölgedeki ekolojik yıkımın artacağına dikkat çeken Baş, “İşkencedere Vadisi’ndeki taş ocağından, yapılacak liman inşaatı için 20 milyon taş alınacağı söylenmişti. Bugün yaptığımız çalışmaya göre 1,7 milyon taş alınmış, bu süreç hızlanarak devam edecek” dedi.
Bölgede yapılan yatırımlardan dolayı şirketlerin ve hükümetin geri adım atmak istemediğini söyleyen Baş şu ifadeleri kullandı: “İkizdere taş ocağı bölgesi olarak tescillenmek isteniyor ve bu bölgedeki taş ocağının uzun yıllar kullanıma devam etmek istiyorlar. Oysa İkizdere halkına kısa sürede liman için taş alınacağı yalanı söylenerek köylüler kandırılmıştır. Şu anda 1 yıldır çalışıyorlar ve bu çalışma süresinin en az 5 yıl süreceği gerçeğinde ortadadır.”
Baş, İkizdere Çevre Derneği’nin taleplerini şöyle sıraladı:
- İkizdere’de yapımı devam eden taş ocakları Rize İdare Mahkemesi’nin atadığı bilirkişi kararlarına uyarak derhal durdurulsun.
- İkizdere eko-turizm bölgesi ilan edilsin.
- İkizdere kalkınmada birinci derece bölgelere dahil edilerek, doğal tarım ve hayvancılık projeleri desteklensin.
- Bölgede yapılacak alternatif ve eko-turizm merkezleri açılsın. Bu konuda eğitimler verilerek bölge gençleri için istihdam oluşturulsun.