Hititçe tablette Kayalıpınar’ın Samuha olduğu anlaşıldı

Hititçe yazılmış çivi yazılı bir tablette Kayalıpınar’ın isminin Samuha olduğu anlaşıldı.

(İleri - Bilim) Sivas’ın Yıldızeli İlçesi Kayalıpnar Köyü’nde Kültür Bakanlığı ve Almanya Marburg Philipps Üniversitesi adına Doç Dr. Vuslat Müller-Karpe başkanlığında yapılan kazılarda Anadolu arkeolojisine yeni bir antik Hititçe çivi yazılı tablette, kentin eski isminin Samuha olduğu bilgisine ulaşıldı. Bugüne kadar kazısı yapılmış Hitit yerleşmelerinden yalnızca beşinin eski adı biliniyordu. Kayalıpınar’ın, Hitit’teki isminin Samuha olduğunun anlaşılması, bu alandaki önemli buluşlardan biri olarak değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz yıllarda saray kalıntılarının da bulunduğu Samuha kentinin, M.Ö. II. binde Anadolu’nun en önemli kentlerinden biri olduğu öngörülmektedir. Türkiye’deki en eski yazılı belgeler olan, Kültepe’de bulunmuş Eski Assur dilindeki çivi yazılı tabletlerde ve Boğazköy’deki yazılı kaynaklarda Samuha isminin sıkça geçtiği bilinmektedir.

Anadolu’da Assurluların ticaret yaptığı ufak bir pazaryeri (Vabartum) olan Samuha, M.Ö. 18. yüzyılda gelişerek önemli ve büyük bir ticaret merkezi (Karum) haline gelmişti. Hitit Krallık Dönemi’nde (M.Ö. 17.-13. yy.) Kral Telepinu’nun (M.Ö. 1500’ler) resmi bir depo inşa ettirdiği yazılı kaynaklardan biliniyor.

Hitit krallarının bir dönem ülkeyi yönettikleri Krallık Merkezi de olan Samuha’ya, M.Ö. 14. yy. da Kral Tuthaliya saray halkıyla birlikte gelir, ülkeyi yönetir ve hatta burada ölmüştür. Oğlu I. Suppiluliuma’nın birçok sefere Samuha’dan çıktığı, o dönemde krallığın gelişerek firavunların hüküm sürdüğü Mısır ile birlikte dünyanın en kuvvetli devletlerinden biri olduğu biliniyor.

http://arkeolojihaber.net/2014/09/26/hititce-civi-yazili-bir-tablette-kayapinarin-isminin-samuha-oldugu-belirlendi/#more-17938

DAHA FAZLA