Hikâyelerin ve sessizliğin kapıları vardır…

Hikâyelerin ve sessizliğin kapıları vardır…

Hikâyeler bambaşka hikâyelerin habercisi olabilir mi? Çocukların hayal güçlerinde bunun ne şekilde gerçekleştiğini hiçbir zaman tam olarak bilemeyeceğiz. Fakat onların hikayelerinin içinde düşselliği, yaratıcılığı, sessizliği ve başka hikayelere açılan kapıları bulmak mümkün.

Umut Dağlar

Hikâyeler okuduklarımızdan, gördüklerimizden ve anlatılanlardan farklıdır. Her hikâyenin içinden geçen cümleler, başka birçok yolun başlangıcını verebilir bizlere. Aynı şekilde her hikâyenin içinde kurulmayan cümlelerin bizlere açtığı birçok kapı vardır. Bizler bunları bazen fark ederiz, bazen üstünde durmayız bazen de öylece o yolları hiç görmeden geçiveririz yanından. Fakat asıl hikâyeler işte tam da burada başlar: Görülmeyenin ardında, söylenmeyenin içinde, sessizliğin gürültüsünde, içinden soru işaretlerinin çıktığı meraklı gözlerde…

“Hepsi Bir Hikâye” söylenmeyenlerin arkasındakilerle tanıştırıyor çocuklarımızı. Birkaç kelimenin içinden hayal gücünün kapılarını açıyor çocuklarımıza; çocukların zihinlerinin ücra köşelerinde kıpırdayan düşüncelerin dışarı çıkmasına izin veriyor. Üstelik olabildiğince az kelimeyle…

Kahramanımızın en başta sakince oturup kitabı okuduğunu görürken çocuklarımız, onun bambaşka hikâyelerin içinde kaybolduğundan henüz haberleri olmuyor. Fakat sayfaları çevirdikçe o rengârenk hayal gücünün, maceralı yolculukların içinde buluyorlar kendilerini. Bu yollarda filler de var, bebek ejderhalar da; kahramanımızı öpüverecek olan kurbağa da var kocaman göbekli balina da… Kahramanımız sessizce kitabını okurken karşılaştığı her şeyle çocuklarımız da karşılaşıyor. Adeta bir görsel şölen halinde sayfalara yerleştirilmiş olan görseller ise yukarıda bahsettiğimiz hayal gücünün kapılarının anahtarı oluyor. O kapıları bir bir açıyor onlara.

Çocuklarımızın hayal dünyası ve yaratıcılıkları sadece onlara kullandığımız kelimelerden, verdiğimiz yönergelerden veya önlerine dizdiğimiz materyallerden ibaret değildir. Bazen sessizliğe de bir şans vermek, bu sessizliğin çocukların hayal dünyalarına da bir şans vermemize vesile olabilir. Çocuklarımızın en güzel hikâyeleri bu sessizlikle buluşmalarından geçer belki; belki de kendi hikâyelerinin kelimelerini buldukları yine burada bulacaklardır.

“Hepsi Bir Hikâye” sayfalarını çevirirken çocuklarımız, düşselliğin büyüleyici tarafıyla tanışıyor. Bir hikâyenin bizi her yere götürebileceğine işaret ediyor çocuklarımıza. Kelimelerin ve kelimesizliğin özgür tarafıyla tanıştırırken mizahi görsellerle de yaşamın keyifli tarafını gösteriyor onlara.

Kahramanımız sakince okurken kitabını içine girdiği yolculuk ve karşısına çıkan hikâyeler bizlere okumanın özgürlüğünü ve çocukluğun sınır tanımayan hayal gücünü bir kez daha gösteriyor. Ve elbette çocuklara anlatıyor: Hepsi Bir Hikâye…

KÜNYE: Hepsi Bir Hikaye, Jeff Mack,  ÇEv. Alara Beykan, Günışığı Kitaplığı, 2020, 36 Sayfa.

DAHA FAZLA