Habertürk’te tazminat isyanı

Habertürk’te tazminat isyanı

Kapatılan Habertürk gazetesi çalışanlarının tazminatları verilmiyor. 22 gündür alacaklarını bekleyen gazeteciler yönetimin sessizliğine isyan etti.

Basılı yayınına son veren Habertürk gazetesinin 5 Temmuz’da toplu işten çıkardığı çok sayıda basın emekçisi, tazminatlar konusunda İnsan Kaynakları bölümünün 22 gündür sessizliğini korumasına isyan etti. Personele çıkış tebliği imzalatılırken ortalama alacakları tazminat rakamlarını söylemeleri dışında işten çıkarılanların 22 gündür tazminat akıbetleri belli olmadı. Çıkarılanlar tazminatlarını hangi tarihte alacakları ve ne kadar olacağı konusunda İnsan Kaynakları departmanından hem bilgi almayı, hem de artık çağırılmayı bekliyorlar.

‘NASIL GEÇİNECEĞİZ?’

Medyaradar’ın haberine göre Ciner Medya Grubu yönetimine seslenen çalışanlar “Zaten işten çıkarılarak mağdur edildik bari tazminatımızı zaman geçmeden tamamını verin de mağdur olmayalım. Nasıl geçineceğiz? Tazminatlarımız da çok yüksek tutmuyor. Lütfen taksitle vermeyin” diyor.

İnsan Kaynakları imzalattığı çıkış tebliğinde 5953 sayılı yasaya göre çalışanlara tazminatı 4 taksitle ödeyeceğini bildirmişti.

[ih2]

MADDİ İMKANSIZLIK GEREKÇESİ DOĞRU MU?

Habertürk’ün basın emekçilerine tazminatları 4 taksitle ödeyeceğini tebliğ etmesi de şaşırttı. Bir tarafta yeni çalışanlar gruba alınırken diğer tarafta “maddi imkansızlıklar” gerekçesiyle tazminatların 4 taksitle ödenmek istenmesine de çıkarılanlar isyan etti. Maddi imkansızlık iddiası kuşu yarattı.

5953 sayılı yasaya göre o madde şöyle: “İşverenin maddi imkânsızlık sebebiyle gazetecinin tazminatını bir defada ödeyememesi halinde, tediye en çok dört taksitte yapılır ve bu taksitlerin tamamının süresi bir yılı geçemez. Ancak, bu bölünme o iş yerinin mali vergisini tahakkuk ettiren maliye şubesinin, müessesenin zarar etmekte olduğu kararı üzerine yapılabilir.”

DAHA FAZLA