'Güneşin ruhu' bulundu

Bilim adamları güneşin kalbinde birleşen ve daha sonra galaksiye ışık olarak yayılan solar nötrinoları ilk kez saptadı.

Bilim adamları güneşin kalbinde birleşen ve daha sonra galaksiye ışık olarak yayılan solar nötrinoları ilk kez saptadı.

RT'nin haberine göre Amherst’teki Massachusetts Üniversitesi’nde bir araya gelen 100’den fazla uluslararası bilim adamı, dünyaya akan ışık selinin kaynağı olan güneş füzyonu keşfini yapabilmek için İtalya’daki Borexino detektörünü kullandılar. Bulgular ilk olarak Nature dergisinde yayımlandı.

Işığın Dünya’ya ulaşması 8 dakika kadar sürse de ışığın oluşmasından önce daha uzun bir süreç var. Solar nötrinolar güneşin çekirdeğinde oluştuktan sonra güneşin yüzeyine çıkıp ışık olarak yayılmadan önce tam 100,000 yıl bekliyorlar. Bu nötrinolar şu an saptanmış olsalar da bilim adamları güneşin enerji oluşturma işlemi hakkında daha fazla şey öğrenmek istiyorlar.

Space.com’a konuşan Kaliforniya Üniversitesi’nden Wick Haxton’a göre nötrinolar “güneşin enerji kaynağının nükleer füzyon olduğunun doğrudan kanıtı.”

Uluslararası ekibin üyelerinden akademisyen Dr. Andrea Pocar, Daily Mail’e “Nötrino ve yüzey ışığı olarak yayılan iki farklı güneş enerjisi şeklini karşılaştırarak güneşin yaklaşık 100,000 yıllık zaman dilimindeki termodinamik dengesi hakkında deneysel bilgi elde ettik,” dedi.

“Eğer gözlerimiz ruhumuzun aynasıysa, bulduğumuz bu nötrinolarla güneşin sadece yüzüne değil, aynı zamanda ruhuna da bir bakış atmış olduk.”

DAHA FAZLA