Gözaltına alınan ve hedef gösterilen gazeteci Aziz Oruç için 'özgürlük' kampanyası başlatıldı

Gözaltına alınan ve hedef gösterilen gazeteci Aziz Oruç için 'özgürlük' kampanyası başlatıldı

Gazeteci Aziz Oruç için meslektaşları, Ağrı'da geçen günlerde tutuklanan ve bazı medya organlarında hedef gösterilen meslektaşları için "özgürlük" kampanyası başlattı.

Ağrı'da geçen günlerde tutuklanan ve bazı medya organlarında hedef gösterilen gazeteci Aziz Oruç için meslektaşları kampanya başlattı. Gazeteci ve gazetecilere destek olmak isteyen kurumları, sendika ve Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ni ve Avrupa Birliği (AB) Parlamentosu’nu dayanışmaya çağıran imza metninde Aziz Oruç’un tutuklanma sürecinde uğradığı hak ihlallerine yer verildi.

Change.org sitesi üzerinden başlatılan kampanya açıklamasında Oruç’a dair; "Türkiye’de gazeteci olduğu bilinmesine, gazetecilik faaliyetlerinden kaynaklı hakkında açılan soruşturmalar olmasına rağmen Türkiye İçişleri Bakanlığı ve iktidar medyası tarafından yapılan "İran sınırında terörist yakalandı" açıklamaları ve haberleri ile hedef gösterildi. Oruç, 7 gündür Ağrı Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltında tutuluyor. İşkence görmüş olmasına rağmen götürüldüğü hastanede doktorlar tarafından tedavi edilmemiş, ailesi ile henüz görüştürülmeyerek gözaltı süresi 18 Aralık Çarşamba gününe kadar uzatılmıştır” denildi.

‘TÜRKİYE AÇIK CEZAEVİ HALİNE GELMİŞTİR’

Türkiye’de gazetecilerin yaşadığı sorunlara değinen kampanya açıklamasında; “Bugünün koşulları ile Avrupa Konseyi üyesi ülkelerde toplamda 130 gazeteciden 110'u Türkiye’de tutuklu bulunmakta. Tutuklamalar, gözaltılar, adli kontrol hükümlülükleri ve yurt dışı yasakları ile Türkiye; aydınlar, akademisyenler, siyasetçiler, gazeteciler için adeta bir açık cezaevi haline gelmiştir. 110 gazeteci tutuklanarak cezaevlerine konulurken onlarca gazeteci dünyanın farklı yerlerine sürgüne gitmiş ve onlarcası da Türkiye’den çıkmak için insan kaçakçılarının yolunu tutmuş durumda. Her bireyin sığınma talebi hakkının Uluslararası Mülteci Sözleşmesi tarafından güvence altına alındığını hatırlatarak Ermenistan ve İran’ın bu sözleşmeyi çiğnediğini ve insanlık suçu işlediğini belirtmek istiyoruz” denildi.

'SESSİZ KALDIKÇA İŞKENCELER, GÖZALTILAR, TUTUKLAMALAR ARTIYOR'

Aziz Oruç’un bir an önce serbest bırakılması istenilen imza metninde; “Bu metinde imzası bulunan biz gazetecilerin kayda değer bir bölümü çalıştığı ülkelerde özgürlükleri kısıtlandı. Yazdıklarımızdan kaynaklı yargılandık, işkence gördük ve cezaevlerine hapsedildik. Birçoğumuz da yaşadığımız ülkelerde can güvenliğimiz olmadığından kaynaklı ülkelerimizden ayrılmak zorunda kaldık. Çoğumuz farklı ülkelere iltica etmek zorunda kaldık. Yaşanan hukuksuzluğa ve insanlık suçlarına sessiz kaldıkça işkenceler, gözaltılar, tutuklamalar, baskılar ve sürgünler artıyor” vurgusu yapıldı.

'RESMİ OLARAK GİRİŞ YAPMAK İSTEMEME RAĞMEN TEL ÖRGÜLERDEN ATTILAR'

Oruç’un avukatları ile yaşadıklarına dair ilettiği mesajda ise şöyle: “Ermenistan polisi, sınır kapısında pasaportumun sahte olduğunu ileri sürerek beni orada gözaltına aldı. Beni birkaç saat bir odaya kapattılar. Çokça tehdit edilip, fiziki şiddet uyguladılar. Ben gazeteci olduğumu, Türkiye’de hapis cezam olduğu için Avrupa’ya geçiş yapmak istediğimi söyledim. Orada, beni bir odada tutanlardan Ermenistan’a sığınma talebimi ilettim. Ancak tüm taleplerim tehditle birlikte geri çevrildi. Beni kelepçeleyip ‘Seni İran’a teslim edeceğiz, orada seni idam etsinler’ diye tehdit ettiler. Ardından beni İran’a göndererek, oradaki istihbarata teslim ettiler. İran istihbaratı beni teslim alıp gözaltına aldı. 2 gün gözaltı süresinden sonra beni mahkemeye çıkardılar. Bir milyon 800 bin İran tümeni para cezası vererek sınır dışı etme kararı aldılar. Bir gece tel örgülerle çevrili Türkiye-İran sınırına bıraktılar. Benim tel örgüleri aşıp Türkiye’ye kaçak bir şekilde girmemi istediler. Tüm itirazlarıma rağmen beni zorla tellerden Türkiye sınırına attılar. Defalarca beni attıkları Türkiye topraklarından tekrar İran’a geçip, resmi yollardan tekrar Türkiye’ye giriş yapmak istesem de buna izin vermediler. Orada sınır tellerinden geçerken yaralandım. Burada ölüme terk edildim. Ardından Doğubayazıt’a geldim. İran ve Ermenistan benim uluslararası sığınma hakkımı kabul etmeyerek suç işlediler. Bu iki ülkenin uyguladığı bütün politikalar uluslararası hukuka aykırıdır. Bunun için uluslararası mahkemelere başvuracağız."

DAHA FAZLA