Gazetecilerden Sedef Kabaş için özgürlük çağrısı
Onlarca gazetecilik örgütü Sedef Kabaş’ın derhal serbest bırakılması için çağrıda bulundu.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) ve 37 ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşu ile gazeteciler ifade özgürlüğü ihlal edilerek ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’ın serbest bırakılmasını ve basın özgürlüğüne saygı duyulmasını talep ediyor.
‘ÖZGÜR BASIN SUSTURULMAK İSTENİYOR’
Kabaş’ın tutuklanmasını endişe verici olarak değerlendiren imzacılar, şu açıklamayı yaptı:
“Tele1’de katıldığı televizyon programında kullandığı ‘Çerkez atasözü’nün hakaret sayılarak 21 Ocak gecesi apar topar evinden gözaltına alınan ve ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Türkiye’de gazeteciler sistematik olarak hedef gösteriliyor ve sindirilmeye çalışılıyor. Ülkenin basın özgürlüğünde geldiği noktayı değerlendirdiğimizde uygulanan bu politikaları son derece endişe verici buluyoruz.
“Türkiye’de gazeteciler türlü manipülasyona, bilgi kirliliğine, tehdit ve baskıya rağmen mesleki faaliyetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Mesleklerini yaparken hakikatin peşinde koşan gazeteciler çok büyük bedeller ödüyor, cezalandırılıyor. Ülkede neredeyse her gün en az bir kadın gazeteci yaptığı haber, peşinde koştuğu hakikat ya da sosyal medya hesabında paylaştığı eleştirel görüşleri nedeniyle hâkim karşısına çıkıyor, ağır ceza talepleriyle tabiri caizse ‘terörist’ yerine koyuluyor.
“Bu durumun son örneği Sedef Kabaş’ın ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasından susturulmak amacıyla tutuklanması olmuştur. Gazetecinin kullandığı ifadelerin ardından ülkenin hükümet ittifakındaki politik liderleri Sedef Kabaş’ı hedef göstermiş, ülkenin eski Adalet Bakanı Abdülhamit Gül yaptığı yorumla adeta gazetecinin tutukluluk sürecinin zeminini hazırlamıştır.
“Sedef Kabaş’ın ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklanması ifade özgürlüğüne yapılmış ağır bir saldırıdır. Kendini özgür bir ülke olarak tanımlayan Türkiye’nin, basına uyguladığı sistematik baskılar, gazetecilere yönelik saldırılar, açılan davalar, savunduğu ‘demokratik toplum’ ifadesiyle çelişmekte, gazeteciler gün geçtikçe daha ağır baskılara maruz kalmaktadır. Sedef Kabaş’a ilişkin tutuklama kararı da gerçek bir suçlamanın sonucu değil, ülkenin hali hazırdaki atmosferinin bir sonucu olarak politik bir karardır. Ülkede farklı seslere tahammül kalmadığının, özgür basının susturulmak istendiğinin kanıtı niteliğindedir.
“Aşağıda imzası olan kişi ve kurumlar, ifade özgürlüğünün anayasal bir hak olduğunu Türkiye devletine hatırlatıyor, Sedef Kabaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. "
İmzacı kurumlar ve İnisiyatifler:
Article 19
Avrupa Basın ve Medya Özgürlüğü Merkezi (ECPMF)
Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)
Balkan Araştırmacı Gazetecilik Ağı (BIRN)
CIVICUS Vatandaş Katılımına Yönelik Dünya Birliği
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)
DİSK Basın-İş
Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim (IFEX - Turkey)
Gazetecilikte Kadın Enstitüsü, Kanada (WIJI)
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ)
IFEX
İnsan Hakları Derneği Kadın Komisyonu (İHD)
Kamu Haber Servisi, ABD
Kosova Gazeteciler Derneği
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği
Overseas Press Club of America
PEN Amerika
Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği (P24)
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)
Pakistan Press Foundation
İmzacı Gazeteciler:
Abdulrahman Matar
Amberin Zaman
Anneli Andre-Barrett
Alexander Duarte
Ava Homa
Ayşen Şahin
Banu Güven
Can Dündar
Elçin Poyrazlar
Hayko Bağdat
İrem Afşin
Keith Ross Leckie
Melis Alphan
Nevşin Mengü
Saliha Yayla
Sevda Karaca
Tuba Çameli