Fiili imam hatipleşme!
Mersin'de yaşanan bir örnek eğitimde imam hatipleşmenin resmiyette hızlanmasının yanında fiilen de hızlandığını gösteriyor.
Mersin'de yaşanan bir örnek eğitimde imam hatipleşmenin resmiyette hızlanmasının yanında AKP'li müdürler eliyle fiilen de hızlandığını gösteriyor.
Cumhuriyet'ten Abidin Yağmur'un haberine göre, Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar, “Mersin genelinde 622 din öğretmeni açığı var. Öğretmen ihtiyaç listesi incelendiğinde meslek liseleri ve Anadolu liselerinde din öğretmeni ihtiyacı imam hatip liseleri ile yarışıyor” dedi.
ÖĞRENCİLERE BASKI!
Okul müdürleri, dini içerikli seçmeli derslerin tercih edilmesi için öğrencileri yönlendirince okullarda din kültürü öğretmeni açığı ortaya çıktı. Birçok okulda Türkçe, Fen Bilgisi, Matematik öğretmenleri norm kadro fazlası durumuna düştü. Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Hakan Boyar, “Eğer bu seçmeli dersler bu yıl da zorunlu olarak seçtirilmeye devam edilirse önümüzdeki yıllarda zaten bütün okullar kendiliğinden imam hatip okullarına dönüşmüş olacaktır” dedi.
Eğitim-İş Mersin Şube Başkanı Boyar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Öğrencilerin seçmeli dersler konusunda zorlanmayacağını, ders seçimlerinin tamamen kendi iradelerine bırakılacağını” beyan ettiğini ancak uygulamanın farklı olduğunu ifade etti.
DİNİ DERSLERE KAYIRMA
“Dini içerikli seçmeli derslerin seçimine ilişkin okul yöneticilerine, öğretmenlere ve öğrencilere baskı yapıldığı, bu derslerin seçiminin il, ilçe ve okul yöneticilikleri için koltuğu koruma adına referansa dönüştüğü görülmektedir” diyen Boyar, Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Temel Dini Bilgiler, Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammet'in Hayatı derslerinin az seçildiği ilçelerde okul müdürleriyle gayri resmi toplantılar yaptığını ileri sürdü.
Boyar, şöyle devam etti: “Bunun neticesinde gayri resmi toplantıda söylenen sözleri emir telakki eden okul müdürleri dini dersleri seçmeli dersleri olarak seçerek 2018-2019 eğitim öğretim yılı seçmeli derslerini belirlemişlerdir. Yapılan seçmeli ders seçimi işlemleri neticesinde okulların 2018-2019 yılı normları belirlenmiş, liselerde Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Edebiyat, Coğrafya, Müzik ve Görsel Sanatlar, ortaokullarda Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Türkçe, İngilizce, Müzik ve Görsel Sanatlar dersi öğretmenleri bu alanlarla ilgili dersler seçilmediği için norm fazlası durumuna düşmüş ve başka okullara gitmek zorunda kalmışlardır.”