Fatih Portakal hakkında beraat kararı
Mahkeme, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘itibarın zedelenmesi’ suçlamalarından yargılanan Fatih Portakal hakkında beraat kararı verdi.
Gazeteci Fatih Portakal, sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek hakkında yapılan suç duyurusunun ardından ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘itibarın zedelenmesi’ suçlamalarından yargılandığı davada beraat etti.
Gazeteci Fatih Portakal’ın Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ‘İtibarın Korunması’ başlıklı 74’üncü maddesini ihlal ettiği ve ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamalarından yargılandığı davanın üçüncü duruşması İstanbul 46. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Duruşmaya katılmayan Portakal’ı avukatı Can Güner temsil etti. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ela Ezgi Yelmen ve müdahil BDDK avukatları da duruşmada hazır bulundu.
Mahkeme, Fatih Portakal’ın, ‘itibarın zedelenmesi’ suçundan eylemin suçun yasal unsurlarını taşımaması, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçundan da yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmaması gerekçeleriyle beraatine hükmetti.
NE OLMUŞTU?
Gazeteci Fatih Portakal hakkında 6 Nisan 2020’de Twitter’dan yaptığı bir paylaşım gerekçe gösterilerek hakkında soruşturma başlatılmıştı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, BDDK’nin suç duyurusu üzerine başlattığı soruşturmaya konu olan paylaşımda Portakal, Tekalifi Milliye’yi hatırlatarak, “Zor günlerden geçiyoruz. Mevduat veya tasarrufu olanlardan para istenmesin bir de! Olmaz olmaz diyemiyorum maalesef” ifadesini kullanmıştı.
Portakal hakkında hazırlanan iddianamede, bu paylaşımı ile Bankacılık Kanunu’nun “İtibarın Korunması” başlıklı 74’üncü maddesini ihlal ettiği savunularak, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Yine iddianamede, aynı paylaşımda ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ edildiği gerekçesiyle de Portakal’ın, bir yıldan dört yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edilmişti.