Fantastik çocuk edebiyatından evrim romanı: Zaman Bisikleti
Çocuk edebiyatının yaratıcı kalemi Bilgin Adalı'nın kendine özgü üslubuyla hayat bulan bir serüven. Yağmur ve Damla, babalarıyla zaman bisikletine binip yüz bin yıl öncesine giderek bizleri o yıllarda yapılan icatlarla buluşturuyor ve evreni, evrimi anlamamızı kolaylaştırıyorlar.
Burcu Adıgüzel
Zamanlar arası dolaşan film, kitap karakterleri… Anlamakta zorlandığımız, beyinleri yakan çok meşhur zaman yolculuklu diziler. Biz yetişkinler için zamanda yolculuk her daim ilgi çekici. Peki ya çocuk edebiyatı bu konuda yeterince söz söyledi mi? Fantastik bombardımanların yanında çocuk kitapları bu türe ne kadar ya da nasıl dahil oldu?
Bu yazının konusu bunu eni konu incelemek değil ama yetersiz kaldığını söyleyebiliriz. Ben, çocuk kitaplarının çocuklar için yazılmadığını düşünenlerdenim. Bunun hem avantaj hem dezavantaj olarak yansıdığını da düşünüyorum bir yandan. Çocuklu çocuk edebiyatı, daha sarih bir ifadeyle okuyucu olarak merkeze çocuğu alan öyküler elbette çok. Fantastik edebiyat ise bu anlamda iyi örnekler verse de hala ağzımızı sulandıracak nicelikte değil. Zaman Bisikleti ise bu türün kesinlikle okunası gereken romanlarından biri.
Zaman içerisinde dolaşan bir bisikletiniz olsun ister miydiniz?
Çocukların hayatına dört tekerlekle giren bisiklet, hayatın hep bir dengede ilerlediğini anlamanın oyuncaklı ve ilk adımı. Kahramanlarımız Yağmur ile Damla ise dünyanın başlangıcına yolculuk yapan bir bisiklet icat ediyorlar. Pedalları çevirdikçe zaman silikleşiyor ve günümüzden tam yüz bin yıl öncesine gidip ilk insanları görüyorlar. İlk durak Antalya'da Karain Mağarası. Çuka ile Anin de bu mağarada yaşayan iki kardeş. Yüzbinyıl öncesinde yaşayan iki kardeş ve günümüzde yaşayan iki kardeşin öğrenme ve buluşlarla dolu hikâyesi Bilgin Adalı'nın serisinden ilk kitap.
Çocuk edebiyatının yaratıcı kalemi Bilgin Adalı'nın kendine özgü üslubuyla hayat bulan bir serüven. Yağmur ve Damla, babalarıyla zaman bisikletine binip yüz bin yıl öncesine giderek bizleri o yıllarda yapılan icatlarla buluşturuyor ve evreni, evrimi anlamamızı kolaylaştırıyorlar. İlk insanlarla tanışıyorlar. Her yolculukta insan hayatını değiştiren yeni bir buluşa denk gelmeleri bir sonraki yolculuğu sabırsızlıkla beklememize yol açıyor. Okuyucuyu medeniyetler arası bir köprüden geçişe davet eden roman, bilgiyi akıcı bir dille aktarmış. Bu yönüyle kolay okunmayı sağlıyor. Çocukların insanlığın gelişimini, buluşların nasıl günümüze aktarıldığını anlamaları açısından bir kılavuz niteliğinde.
"Sanki bir kuş olmuştum. Durduğum yerden şöyle hafifçe sıçrayıp kollarımı kanat çırpar gibi oynattığımda uçuyordum. Bacaklarımı sağa sola çevirerek istediğim yere gidebiliyordum. Aman tanrım ne keyifli bir şeydi, ne büyük bir mutluluktu böyle özgürce uçabilmek."
KÜNYE: Zaman Bisikleti, Bilgin Adalı, Can Çocuk Yayınları, 2019, 125 sayfa.