EŞİK, siyasi partilere çağrısını yineledi: 'Anayasa değişikliği oylamasına katılmayın'

EŞİK, siyasi partilere çağrısını yineledi: 'Anayasa değişikliği oylamasına katılmayın'

İktidarın teklifine karşı EŞİK Platformu açıklama yaptı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İleri Haber

EŞİK Platformu, Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen Anayasa değişikliği teklifine karşı muhalefet partilerine yönelik çağrısını "İktidarın Anayasa değişikliği teklifi oylamasına katılmayın" çağrısı ile yineledi.

AKP'nin "aile ve başörtüsü" adı altında düzenlemeler içeren Anayasa değişikliği teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) komisyonda dün kabul edildi. AKP'nin önerisine karşı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti'nin önerisi reddedilirken, iki partinin temsilcileri de komisyonu terk etti. CHP'den yapılan açıklamada oylamada yer alınmayacağı belirtilirken, İYİ Parti'den de benzer bir açıklama geldi. 

Anayasa değişikliğine ilişkin tartışmaların başlamasından bu yana siyasi partilere çağrı yaparak Meclis'te yapılacak Anayasa oylamasında yer alınmamasını talep eden Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) da yaşanan sürece ilişkin yeni bir açıklamada bulundu.

"Eşitlikten ve laiklikten vazgeçmiyoruz" başlığı ile "Anayasa oylamasına katılmayın" talebinin yinelendiği açıklamada, "İktidar bloğunun Anayasa’nın 24 ve 41. maddelerinde değişiklik öneren teklifi, AKP ve MHP oylarıyla 24 Ocak Salı günü TBMM Anayasa Komisyonu’nda onaylandı. Teklifin önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor" denildi.

'İYİ PARTİ'DEN DE NET BİR TUTUM BEKLİYORUZ'

Komisyonda yaşanan ve sonrasında gelişmelere de işaret edilerek, "İktidarın, başörtülü veya başörtüsüz bütün kadınların ve LGBTİ+’ların hayatlarını tehdit eden bu girişime destek olmamalarını takdirle karşılıyor, CHP’nin bugün (25 Ocak) yaptığı 'Oylamaya katılmayacağız' açıklamasını kritik önemde buluyoruz. İYİ Parti'den de net bir tutum alarak Genel Kurul oylamasına katılmamasını bekliyor, AKP-MHP teklifinin revize edilebilir bir teklif olmadığını hatırlatmak istiyoruz. AKP-MHP’nin niyeti bellidir, toplumsal yaraları kaşımak ve büyütüp derinleştirmek pahasına seçim kazanmaya çalışmaktır. Tartışmasız, müzakeresiz hayır denmesi gereken tehlikeli bir tekliftir" ifadeleri kullanıldı.

'TİP VE HDP'NİN KARARLI TUTUMLARINI SÜRDÜRECEĞİNE İNANIYORUZ'

"Teklife ilişkin daha ilk günden itibaren net şekilde 'Tartışmasız hayır' diyen TİP’in; iktidarın 2. tur görüşmesine ve Anayasa Komisyonu toplantılarına katılmayan HDP'nin bu kararlı tutumlarını sürdüreceğine inanıyoruz" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Sürecin en başından itibaren bu teklifin ülkenin geleceğine yöneltilen bir tehdit olduğunu ve içerdiği tuzakları gerekçeleriyle birlikte ortaya koyan Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak yürüttüğümüz kampanyaya destek veren, Meclis’te temsil edilen veya edilmeyen tüm siyasi partileri kutluyoruz" denildi.

'MİLYONLARIN SÖZÜNE KULAK VERİLMESİ KAYGILARI OLANLARA UMUT OLACAKTIR'

"Tartışmasız hayır" sözleri ile yürütülen kampanyaya ilişkin, "Metnimize imza veren yüzlerce kadın ve LGBTİ+ örgütü ile birlikte; çok çeşitli kesimlerden ülke çapında örgütlü 700’e yakın kuruluşun yani milyonların sözüne kulak verilmesi ülkenin geleceğine ilişkin kaygıları olanlara umut olacaktır. Muhalefet partilerinin bu konuda gösterecekleri kararlı duruşu; eşitlik, temel insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkelerine dayalı; laik ve demokratik ve toplumsal barışın egemen olduğu bir geleceğin inşa edilmesinin teminatı olarak görüyoruz" sözlerine yer verildi.

'ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OYLAMASINA KATILMAYIN'

Siyasi partilere yönelik bir kez daha çağrıda bulunulan metin, şu taleplerle sona erdi:

Tüm muhalefet partilerinin, kararlı tutumlarını sürdürmelerini, iktidarın oyununu Genel Kurul’da yapılacak oylamaya katılmayarak bozmalarını bekliyoruz.  

Tüm milletvekillerine hatırlatıyoruz; başörtülü başörtüsüz tüm kadınların beklentisi kıyafetlerine karışmamanız, siyaset malzemesi haline getirmemeniz, Anayasa’daki ayrımcılık yasağını uygulamanız ve uygulatmanızdır. Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı yapmamanız, yaptırmamanızdır.

Kadınların eşit temsil edildiği bir Meclis, özgür ve demokratik tartışma koşullarının sağlandığı bir toplumsal ortam oluşturuluncaya kadar Anayasa’ya dokunmayın, uygulayın, uygulanmasını talep edin. 

Eşitlik ve laiklik ilkesinin, temel haklarımız ve hayatlarımızın seçim malzemesi yapılmasına izin vermeyin. Meclis Genel Kurulu’nda iktidarın Anayasa değişikliği teklifi oylamasına katılmayın."

DAHA FAZLA