Erişim engelleme verileri ‘ülke aleyhine algı oluşur’ denilerek açıklanmadı
İnternet sitelerine erişim engelleme kararlarına ilişkin istatistikler ‘ülke aleyhine algı oluşur’ denilerek yine açıklanmadı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, internet sitelerine verilen erişim engelleme kararlarına ilişkin istatistikleri yine açıklamadı. Turhan gerekçe olarak, verilerin açıklanması halinde uluslararası düzeyde ülke aleyhine “haksız bir algı ve bilgi kirliliğinin” oluşturulabileceğini savundu.
BAKAN’IN GEREKÇESİ ‘ÜLKE ALEYHİNE ALGI OLUŞMASI’
CHP’li Özgür Özel’in sorduğu “İnternet sitelerine yönelik olarak verilen erişim engelleme kararlarını ve engelleme kararlarının hangi suçları kapsadığı” sorusuna yanıt veren Bakan Turhan, Özel’in istediği istatistiki bilgileri açıklamadı.
Erişim engellemenin ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ çerçevesinde verildiğini kaydeden Turhan, rakamların açıklanmamasına gerekçe olarak da “Uluslararası düzeyde bu rakamlardan hareketle ülkemiz aleyhine haksız bir algı ve bilgi kirliliği oluşmasına sebebiyet vermektedir” ifadelerini kullandı.
‘VERİLERİN AÇIKLANMAMASININ NEDENİ RAKAMLARIN YÜKSEK OLUŞU’
Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre, Turhan’ın verdiği yanıtı değerlendiren CHP’li Özel; bakanlığın, Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından verilen ve genellikle ifade özgürlüğüne yönelik olan kararlara ilişkin hiçbir değerlendirme yapmamasının gizlenen verilerin büyüklüğünü gözler önüne serdiğini belirtti.
Özel, “Bakanlık, istatistik açıklamayarak erişim engelleme rakamlarının yüksek boyutlarda olduğunu doğruluyor. Verilen kararların hakkaniyetli olduğunu düşünseler rakam ve veri açıklamaktan imtina etmezlerdi” dedi. Özel devamında ise şu ifadelere dikkat çekti: “Bu yanıt, Wikipedia’ya erişimin hala yasaklı olduğu, Twitter’dan en fazla içerik kaldırma talebinde bulunan bir ülke olduğumuzla da birleşince, ülkemizde ifade özgürlüğü önündeki engellerin boyutu bir kez daha ortaya çıkıyor.”