Erdoğan'ın 'müjde'si: Öğrenciye sefalet...

Erdoğan'ın 'müjde'si: Öğrenciye sefalet...

Erdoğan'ın "müjde" diye açıkladığı KYK burs ve öğrenim kredisi zamları, öğrencilerin temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzak kaldı.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: tugaycandan@ilerihaber.org

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün “müjde” diyerek yükseköğretim KYK burs ve kredilerine zam yapıldığını açıkladı. Ancak yeni rakamlar da hayat pahalılığına karşı öğrencilerin temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzak kaldı.

Saray kabinesi AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün toplandı. Ana gündem maddelerini ekonomik başlıkların oluşturduğu toplantı sonrası kameraların karşısına geçen Erdoğan, açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, açıklamalarında 2022 yılı Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) burs ve öğrenim kredilerinin ne kadar olacağını da duyurdu. Erdoğan, “Bu yıl lisans burs ve kredileri üniversitesi öğrencilerinde 850 liraya, yüksek lisans öğrencilerinde 1700 liraya, doktora öğrencilerinde 2 bin 500 liraya çıkarıyoruz” dedi.

Daha sonra sosyal medya hesabından bir paylaşım yapan Erdoğan, “Bu akşam bir müjdeyi de üniversite öğrencilerimize verdik… Yeni burs ve öğrenim kredisi rakamlarının öğrencilerimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum” diyerek, yapılan zamları duyurdu.

Öğrencilerin dönem başındaki barınma sorununu göz ardı eden iktidarın ekonomik politikaları sonucu oluşan hayat pahalılığına karşı yapılan bu zamlar ise öğrencilerin temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzak kaldı.

‘KİTAP OKUMAM BİLE LÜKS HALİNE GELDİ’

İleri’ye konuşan öğrencilerden Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde okuyan Semanur İlyas, KYK Yurdu’nda kaldığını ve barınma, ulaşım, yemek giderlerine bile aylık ortalama 1100 lira gittiğini belirterek, “Yapılan yeni zammın üzerimdeki yükü hafifletmesi olanaksız. Hesapladığımız zaman benim sadece yaşama giderlerim 1100 lira yapıyor. Herhangi bir kültür, sanat faaliyetlerine katılmam ya da kitap alıp okumam bile lüks hale geldi” dedi.

‘BU PARAYLA KENDİ ÇOCUKLARI YAŞASIN’

İzmir 9 Eylül Üniversitesi’nde okuyan Arda Bulgan ise, yurtta kaldığını ve barınma, ulaşım yemek gibi giderlerinin aylık 1000 lirayı bulduğunu söyledi. Yapılan zammın kısa süreli bir yarar sağlayacağını dile getiren Bulgan, “Türkiye’de hepimizin bildiği gibi gün geçmeksizin yaşam standardımızın düştüğünü göz önünde bulundurursak pek de uzun sürmeyecektir” dedi. Zammın daha insani koşullara ulaşmak anlamına gelmeyeceğini beliren Bulgan, “850 lira gibi komik bir rakamla biz değil bize bu miktarı reva görenlerin çocukları yaşasın” ifadelerini kullandı.

‘HER GEÇEN GÜN AÇLIĞA SÜRÜKLENİYORUZ’

Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Kutay Efehan Coşkun da yurtta kaldığını ve barınma, ulaşım, yemek gibi masraflarının aylık ortalama 1250 liraya kadar çıktığını belirtirken, 200 liralık zammın yükünü hiç azaltmayacağını, milyonlarca öğrenci gibi her gün daha da yoksullaştığını ve açlığa yaklaştığını söyledi. “Hayatın her gün daha da pahalılaştığı, her şeye ama her şeye zam geldiği bu günlerde 200 lira gibi bir zammın kıymeti olmadığı ortada ve çoğu insan bu durumun farkında ancak yeni zam öğrencilerin hayat koşullarını iyileştirmek için değil, tıpkı hükümetin birçok alanda yaptığı gibi ‘yapmış olmak için yapmak’ stratejisini doğrular nitelikte” diyen Coşkun, dolar kuruna göre hesaplandığında, bu zammın çok kısa bir sürede zaten eriyeceğini vurguladı.

‘SADAKA GİBİ BİR MEBLAĞ’

Ankara Üniversitesi'nde okuyan Berfin isimli öğrenci ise kiralık bir evde yaşadığını; barınma, ulaşım, yemek gibi masraflara bir de okul ihtiyaçları eklendiğinde aylık minimum 1500 lira civarı gideri olduğunu söyledi. 200 liralık zammın pek fark etmeyeceğini belirten Çekindi, “Geçen gün 2 litre ayçiçek yağı, 1 haftalık peynir, maske ve kahvaltılık iki üç şey aldım, 200 lira tuttu” örneğini vererek, part time bir işe girmek zorunda kaldığını ifade etti. Çekindi, “Hem okuyup, hem çalışıyorum. 850 lira sadaka gibi bir meblağ” dedi.

DAHA FAZLA