Erdoğan, Biden ve Putin ile görüştü

Erdoğan, Biden ve Putin ile görüştü

Erdoğan, seçim galibiyetinin ardından Biden ve Putin ile görüştü.

İler Haber

Saray'dan yapılan açıklamaya göre Biden ve Putin, Erdoğan'ı arayarak tebrik etti ve iki isimle de iş birliğini ilerletme konusunda mutabık kalındı.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini resmi olmayan sonuçlara göre AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tekrar kazanırken, Saray Sözcüsü İbrahim Kalın bugün yaptığı açıklamada Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın görüşeceğini söylemişti. 

AKP, seçim dönemi boyunca ABD ve Avrupa'nın kendilerinin karşısında olduğunu iddia ederken; Erdoğan'ın resmi olmayan galibiyeti sonrası işaret edilen ülkelerden de tebrik ve iş birliği mesajları gelmişti.

SARAY'DAN AÇIKLAMA

Saray'dan yapılan açıklamaya göre "beklenen" telefon geldi. Açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı (ABD) Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı telefonla arayarak yeniden Cumhurbaşkanlığına seçilmesi dolayısıyla tebrik etti. ABD Başkanı Biden, görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim başarısını kutlayarak, sonuçların Türk halkı için hayırlı olmasını diledi" denildi.

Açıklamanın devamında, "İki lider, bölgesel ve küresel meydan okumalar karşısında Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da ehemmiyet taşıdığını belirterek, yeni dönemde iki ülke arasındaki tüm konularda iş birliğini ilerletme hususunda mutabık kaldı" ifadelerine yer verildi.

BİDEN'IN SEÇİM MESAJI

Biden, dün Twitter'dan "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden seçilmesi vesilesiyle kutluyorum. NATO müttefikleri olarak ikili meseleler ve ortak küresel zorluklar üzerinde birlikte çalışmaya devam etmeyi dört gözle bekliyorum" paylaşımında bulunmuştu.

PUTİN İLE DE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Biden görüşmesinden önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de Erdoğan'ı arayarak tebrik ettiği belirtildi. Saray'ın açıklamasında, "İki lider yeni dönemde de Türkiye-Rusya ilişkilerinde ve bölgesel konularda iş birliğini daha da geliştirme konusunda mutabık kaldı" denildi.