Ek zam isteyen işçiler, ücretsiz izne çıkarıldı
Gamak'ta ek zam talep eden işçiler iş durdurdu; ücretsiz izne çıkarıldı.
İstanbul'un Ümraniye ilçesinde bulunan Dudullu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Gamak Motor Sanayii A.Ş’de çalışan işçiler, ek zam taleplerinin kabul edilmemesinin ardından iş durdurdu. İş bırakmanın ardından patron ve Özçelik-İş Sendikası arasında yapılan görüşme sonrasında işçiler zorla ücretsiz izne gönderildi. Üyesi oldukları sendikanın patronla iş birliği yaparak arkalarında durmamalarına karşı işçiler de sendikadan toplu olarak istifa etmeye başladı.
SENDİKADAN SMS İLE BİLDİRİM
Evrensel'den Hilal Tok'un haberine göre 800’den fazla işçinin çalıştığı fabrikada sendikadan istifa eden işçilere ücretsiz izin haberini ise sendika verdi. 16-17 Şubat tarihlerinde iş bırakma eylemi gerçekleştiren işçilerin talepleri için mücadele etmeyen Özçelik-İş, patrondan talimat alarak 27 Şubat gününe kadar ücretsiz izne çıkarılacağını duyuran bir SMS paylaştı.
Mesajda, "17 Şubat günü bütün vardiyalarda yasa dışı iş durdurma eylemi gerçekleştirilmiş ve bütün uyarılara rağmen üretim yapılamaması üzerine iş yerinde çalışan işçi sendikası ile 27 Şubat 2023 tarihine kadar çalışanların ücretsiz izin kullanması uygulaması konusunda mutabık kılınmıştır. Çalışanların sendikaya taahhütte bulunması ve sendikanın da üretim durdurma eylemi olmayacağına dair taahhütte bulunması halinde yeniden üretime başlanacaktır" ifadeleri yer aldı.
İŞÇİLER FABRİKA ÖNÜNDE TOPLANDI
İşçiler, ücretsiz izin dayatmasına karşı sabah saatlerinde fabrika önüne gelerek; ücretsiz izin dayatmasının yasal olmadığını, sendikadan istifa ettikleri için sendikaya yapılan "ücretsiz izin" bildiriminin kendilerine yapılmasının hukuken karşılıksız olduğunu ve taraflarına ücretsiz izne dair işveren tarafından herhangi bir bildirimde bulunulmadığını dile getirerek, "Biz aşağıda adı yazılı tüm işçiler iş görme edimlerimizi yapmaya hazır olduğumuz tarafınızdan iş başı yapmamız engellenmektedir" yazılı imza föyü doldurdu.
'SENDİKA HAKLARIMIZ İÇİN ÇÖZÜM ARAMIYOR'
Sendikanın haklarını savunmadığını, patronla iş birliği yaparak kendilerini sattığını dile getiren işçilerden Ercan Gündoğdu, "Biz sendikayı istemiyoruz. Çünkü hiçbir hakkımızı alamıyoruz. Açlık sınırının altında maaş alıyoruz. Mağdur olan, kirasını ödeyemeyen insanlar var. Sendika bizim haklarımız için çözüm aramıyor. İşveren tarafında olduğu için bizi küçümsüyor. İşveren, ‘Ben sendika ile sözleşmeliyim’ diyor ve bizi tanımıyor. 26 yıllık çalışan 11 bin lira alıyor. Ben 5 yıldır çalışıyorum asgari ücret alıyorum. Geçinemiyoruz. İnsanca ücret almak istiyoruz" dedi.
Gündoğdu, sözlerinin devamında ,se "Sendika aidatı kesilince asgari ücretin altına düşüyor ücretlerimiz. Çocuk paramızdan vergi, ikramiyemizden, pazar mesailerimizden vergi kesiliyor. Biz sıkıntılarımızı ilettiğimiz zaman ‘Şükret’ diyorlar bize. Şükret ve çalış! Sendika bizim arkamızda durmuyor. Ek zam talep ediyoruz yanımızda durmuyor. Bizi köle gibi çalıştırmak istiyor. İşverenden yana oluyor. Alın terimizin karşılığını istiyoruz. Biz ay sonunu getiremediğimiz için borçlanıyoruz. Burada pek çok işçi sosyal yardım alma yolunu araştırıyor. Fazla mesai yapmak zorunda kalıyoruz geçinebilmek için. Dökümhanede havalandırma yok, yananlar oldu, zehirli duman yutuyoruz, parmakları kopan arkadaşlarımız oldu. Ciğerlerinden rahatsız olan arkadaşımızı başka bölüme gönderip oradan da işten attılar. Hiçbir sosyal yaşantımız yok, sürekli buradayız. Bizi başka bir yerde iş bulamayız diye korkutmaya çalışıyorlar ama biz pes etmeyeceğiz. Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.
''SENDİKA BİZDEN NE VERECEK' DİYE DÜŞÜNÜYORUZ'
10 yıllık işçi Murat Efe de "Biz burada kendimizden çok fedakârlık yapıyoruz. Sendika hep bizden vermeye razı, bizim yerimize karar alıyor. İnsanları artık iyice bunalttılar. 'Sendika bizden ne hak verecek' diye düşünüyoruz aldığımız her hakta. Bu sendikadan biz hiçbir hayır görmedik. Sendika mücadelemize de engel oluyor. Burası çalışan, üreten, kazanan bir fabrika. Burada 4 vardiya üretim var. Patron sadece hurdayı satsa bile işçinin alacağını karşılıyor. Fazla mesaiden kimse çıkmıyor. Geçinen de fazla mesai ile geçiniyor. Kimse memnun değil halinden" diye konuştu.
'TALEPLERİMİZE SENDİKA ENGEL OLDU'
Kalıphanede çalışan Sedat Aslan ise "Sendika hiçbir şekilde arkamızda durmuyor. Sözleşmede de hiçbir şey alamadık, alsak bile üstüne hep daha büyük şeyler kaybettik. Her sözleşmede bize hiçbir şey söylemeden imzaları atıyorlar. Biz önce promosyon, sonra ek zam talep ettik. Bu taleplerimizin önünde hep sendika engel oldu. Biz ücretsiz izin istemiyoruz, sendika istedi bunu da. Buraya geldik, işimizin başına geçmek istiyoruz, içeriye talebimizi iletmek istiyoruz" sözleriyle yaşananları aktardı.
'YAŞAM ŞARTLARIMIZIN İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ'
Montaj bölümünde çalışan Uğur Ketin de yaşananlara ilişkin "Sendikanın ve işverenin baskısı ile dışarıdayız bugün. Biz işimizin başına geldik. Burada yağmurun altında işine sahip çıkmaya çalışıyor. Sendika hakkımıza senelerdir sahip çıkmıyor. Biz fazla bir şey istemiyoruz, yaşam şartlarımızın iyileştirilmesini istiyoruz" diyerek taleplerinin kabul edilmesi yönünde çağrıda bulundu.