Eğitim Sen'den MEB'e uyarı: 'Okulları gerekli önlemleri alarak açın!'
Açıklamada, MEB’in aşı konusunda bir planlama ortaya koymadığı gibi salgının başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen okullarda gerekli tedbirleri almadığına dikkat çekildi.
İleri Haber
Eğitim Sen, güvenli biçimde yüz yüze eğitime geçilmesi için birbiri ile ilişkili üç önlemin alınması gerektiğini açıkladı. Bu kapsamda MEB tarafından önlemlerin bir an önce alınması talep edildi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ara verilen yüz yüze eğitim, köy okulları ve anaokullarında yeniden başladı. Yüz yüze eğitime ilişkin Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) tarafından da “Uyarıyoruz: Okulları gerekli önlemleri alarak açın!” başlığıyla bir açıklama yapıldı.
Açıklamada, güvenli biçimde yüz yüze eğitime geçilmesi için birbiri ile ilişkili üç önlemin alınması gerektiği belirtildi. Bu önlemler şöyle sıralandı:
1- “Toplum sağlığı için nüfusun tamamının hızlı ve yaygın bir biçimde aşılanması”
2- “Okullarda sınıf mevcutlarının 20 öğrencinin altına düşürülmesi ve yeni eğitim emekçisi istihdamı sağlanarak başta küçük yaş grupları olmak üzere yüz yüze eğitimin başlatılması”
3- “Eğitim emekçilerinin tamamının öğrenci yaş gruplarının doğurduğu risk faktörlerini dikkate alan bir planlama ile hızlı biçimde aşılanması ve sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarının sağlanması”
‘İŞÇİ ÇOCUKLARI UZAKTAN EĞİTİMİ ÇOK UZAKTAN İZLEDİ’
Salgında eğitim politikası geliştirme ve yönetme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Sağlık Bakanlığı’nın açık ve şeffaf veriler ile somut kriterlere dayalı etkin bir strateji geliştirmediği ifade edilen açıklamada, “Sayıları giderek artan yoksul çocuklar, toplumsal cinsiyet rollerine uygun olarak ev içi işlere yönlendirilen kız çocukları, özel gereksinimli çocuklar, anadili farklı olan çocuklar, mevsimlik işçi çocukları, göçmen çocuklar uzaktan eğitimi çok uzaktan izlediler. Çocuklar için eğitim hakkı yaşama geçirilmedi” denildi.
‘KÖY OKULLARI İÇİN HERHANGİ BİR EK ÖNLEM ALINMADI’
Köy okullarının açılmasıyla ilgili de “En iyi okul eve en yakın olanıdır” anlayışından uzaklaşılarak binlerce köy okulunun kapatıldığı vurgulanan açıklamada, “Var olan köy okulları, taşımalı sistemden dolayı merkezileşmiş her biri ayrı taşıma merkezli okuldur. Bu okullar öğrenci mevcudu bakımdan 100 ve 700 arasında değişen öğrenci sayısına sahiptir. Bu köy okullarında çalışan eğitim emekçileri çoğunlukla il ve ilçe merkezlerinde ikamet etmektedir ve ulaşım sorunu yaşamaktadır. Öğrenciler önceden olduğu gibi taşımalı eğitimin yarattığı sorunlarla karşı karşıya kalacaklar. MEB, ne yüzlerce kilometre giden öğretmenlerin ne de çocukların taşınması konusunda herhangi bir ek önlem açıklamıştır” ifadeleri kullanıldı.
‘MEB BÜTÇESİNDE COVİD-19 GÖRMEZDEN GELİNDİ’
MEB’in aşı konusunda bir planlama ortaya koymadığı gibi salgının başlamasının üzerinden neredeyse bir yıl geçmesine rağmen okullarda gerekli tedbirleri almadığına dikkat çekilen açıklamada, 2021 MEB bütçesinin de Covid-19 salgını görmezden gelinerek hazırlandığı vurgulandı.
‘1 MART TARİHİ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ’
Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:
“Kaldı ki virüsün ve salgının seyriyle birlikte öğretmenlerin ulaşım ve barınma sorunları, kalabalık sınıflar, maske ve hijyen malzemelerinin temini gibi çok sayıda sorun halen çözülememiştir. Kırsal bölgelerdeki okullarda risk yokmuş gibi gösterilerek gerekli önlemler alınmadan ve okulda önlem kapasitesini geliştirmeden yüz yüze eğitime başlanmasının sonuçları ağır olabilir
Eğitim bileşenlerinin aşı takvimi düzenlenmeden, seyreltilmiş sınıf planlaması tamamlanmadan, maske ve hijyen malzemeleri konusunda kamuoyuna yeterli bilgi verilmeden, Covid-19 salgın koşullarına uygun ulaşım araçları konusundaki çalışmaların hangi düzeyde olduğu bilinmeden, öğretmen odaları çoğaltılmadan, 1 Mart’ta da 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime geçileceği açıklanmıştır. 1 Mart tarihi yeniden gözden geçirilmeli, bir an önce eğitim emekçilerinin aşılanmasına başlanmalı, bu arada diğer bütün önlemler tam olarak alınarak ortaöğretimde de yüz yüze eğitime geçilmesi planlanmalıdır.”
MEB’E ÇAĞRI
Açıklamanın son kısmında ise MEB, “sağlıklı ve güvenli bir eğitim için okul açma ve salgında eğitimi sürdürme stratejilerini farklı eğitim sendikaları, veli dernekleri ve okullardaki eğitim emekçilerini içerecek biçimde katılımcı mekanizmalarla belirlemeye” ve “aşı başta olmak üzere gereken tüm önlemleri bir an önce almaya” çağırıldı.