Doğa Koleji’nde oyalama sürüyor: Veliler ne talep ediyor?
Doğa Koleji'nde aylardır maaşları ödenmeyen öğretmenler ders boykotlarını sürdürürken, veliler de öğretmenlere destek veriyor. Peki öğrenci velileri ne talep ediyor? Çocuğunun eğitim hakkıyla ilgili kaygıları olduğunu dile getiren yurttaş, konuyla ilgili sorularımızı yanıtladı.
Tugay Candan - @TugayCandann
Mail: tugaycandan@ilerihaber.org
Doğa Koleji’nde aylardır maaş alamayan öğretmenler 4 Aralık’tan itibaren ders bırakma eylemi yapmaya başladı. Okullarda derslere girmeyen öğretmenler, tüm alacaklarının ödenmesini talep ediyor.
Öğretmenlerin eylemine öğrenci velileri de destek verirken, Doğa Koleji yönetimi tarafından ise eylemin başlamasının ardından yapılan açıklamada, yaşanan olaylardan derin üzüntü duyulduğu iddia edilerek, sorunların çözümü için satışa dikkat çekildi. Açıklamada, "Devrin gerçekleşmesiyle birlikte, öncelikle çalışanlarımızın geciken ödemeleri yapılacaktır. Okullarımızdaki eğitim ve öğretim faaliyetleri kesintisiz olarak devam etmektedir” denildi.
Eylemler sürerken bu açıklamanın ardından bu defa da 13 Aralık’ta Doğa Okulları’nın Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Saçaklıoğlu, satışa ilgili açıklamanın 14 Aralık’ta yapılacağını duyurdu. Bu tarihte de bir açıklama gelmezken, veliler de dün eylemdeydi. Öte yandan Vedat Saçaklıoğlu velilere bir mesaj daha göndererek, açıklamanın bugün (16 Aralık) yapılacağını duyurdu.
SAÇAKLIOĞLU 2016’DA SATIN ALDI
Devlet okullarından sonra en fazla okul sayısına, öğrenciye ve öğretmene sahip olan kurum olan Doğa Okulları’nı, 2016 yılında aynı zamanda Metal Yapı Konut’un da sahibi olan Ömer Saçaklıoğlu satın aldı. Metal Yapı Konut’un, bankalara olan borcunu ödemekte zorlandığı bilinirken, okulların satışı için de görüşmeler sürüyor.
82 BİN ÖĞRENCİSİ VAR
Doğa Okulları’nın toplamda 129 kampüsu var. Toplam 13 bin çalışanı bulunan Doğa Okulları’nda, bu çalışanların 9 bini genel müdürlüğe bağlı okullarda bulunuyor. Tüm okullarda 6 bin 500 öğretmen görev yapıyor, geri kalan çalışanlar idari personelden oluşuyor. Okullarda toplam 82 bin öğrenci öğrenim görüyor.
Patronların hesapları sürerken, bu hesaplardan eğitim emekçileri ile birlikte en çok zararı gören öğrenci velileri ise sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını istiyor. Süreç hakkında sorularımızı yanıtlayan bir öğrenci velisi, devletin bu sürece seyirci kalmasına anlam veremediklerini söyledi. Çocuğunun eğitim hakkıyla ilgili kaygıları olduğunu dile getiren yurttaş, sorularımıza şu cevapları verdi:
Doğa Koleji’nde velilerin bir öğrenci için ödediği aylık eğitim bedeli ne kadardır?
Şehre ve kampüse göre değişiyor. Ama ortalama 20 bin ile 50 bin lira arasında diyebiliriz.
Doğa Koleji’nde öğrencilerin aylık eğitim bedelini ödenmediğinde süreç nasıl işliyor?
Erken kayıt avantajı ve peşin indiriminden yararlanmak isteyen veliler eğitim bedelini peşin ödüyor. Taksit tercihinde bulunanların ödemeleri aksattığına ya da aksatırsa ne olduğuna dair bilgim yok.
Doğa Koleji zarar mı ediyor?
Etmiyor. Bu tür haberler de hiç olmadı zaten. Yıllık cirosunun 1,3 milyarı aştığı belirtiliyor. Bizim basından öğrendiğimiz; Doğa Koleji’ni işleten şirketin okuldan elde ettiği karları inşaat sektörüne aktardığı, inşaat sektöründe yaşanan kriz nedeniyle de okulun finansal krize girdiği.
Veliler yaşanan bu kriz ve öğretmenlerin eylemi hakkında ne düşünüyor?
Öğretmenler ve okulun diğer kademelerindeki çalışanlar, büyük fedakarlık göstererek aylarca tek kuruş maaş almadan çalışmaya devam ettiler. Maaş alamayan öğretmenler ders boykotu yaptı, bir kısmı yol parasını bile ödemekte zorlandığı için istifa etmek durumunda kaldı. Birçok kampüste doğalgaz, elektrik, su, yemek, internet, temizlik hizmetleri aksadı; jeneratörlerle idare edilmeye çalışıldı. Çocuklarımızın en temel hakları olan eğitimleri aksadı.
Biz veliler olarak bunun farkındayız ve ilk günden beri öğretmenlerimize destek olmak ve sesimizi duyurmak için günlerdir eylemler yapıyoruz.
Gündeme getirilen bir satış konusu var. Bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Satış, eğitim emekçilerinin sorunlarını çözecek mi?
Sürekli okul satıldı satılıyor haberleriyle oyalanıyoruz. Hepimiz (eğitim emekçileri ve biz veliler) satışın bir an önce gerçekleşmesini bekliyoruz. Olacakları merakla bekliyoruz, lakin öğretmenler ve diğer çalışanlar “maaşımız yatırıldı” diyene kadar hiçbir açıklamaya inanamıyoruz maalesef.
Şunu da eklemek isterim. Bankaları bile denetleyen devlet, eğitim kurumlarını nasıl bu kadar başıboş bırakabilir anlamak mümkün değil.
Milli Eğitim Bakanlığı bu kadar zaman, sürece seyirci kaldı. Açıklamalarda, “süreci takip ediyoruz” gibi yuvarlak ifadeler kullanıldı.
Dolayısıyla bu açıklamalar kimseyi tatmin etmedi.
Bizler artık ha satıldı ha satılacak haberleri duymak istemiyoruz, sorunun acilen çözülmesini istiyoruz.
Velilerin talepleri neler?
- Öğretmenlerimizin ve tüm çalışanların ücretlerinin günü gününe ödenmesi, geriye dönük maaşların yatırılması
- Okullarımızın eğitime mevcut öğretmen ve öğrencilerle devam etmesi, başka özel ve devlet okullarına naklinin yapılmaması
- Kampüslerin doğalgaz, elektrik, su, yemek, internet, temizlik hizmetlerinin aksamadan sürdürülmesi
Sorunlar çözülmezse öğretmenlerin ve velilerin tutumu nasıl olacak?
Bu sorunlar çözülmezse eğitim emekçilerinin tutumu ne olur bilemiyoruz. Ayrılanlar olur mu, kalanlar daha ne kadar süre bu şekilde devam edebilir? Biz veliler çocuklarımızın en temel hakkı olan ve anayasayla da güvence altına alınan eğitim haklarının ellerinden alınmaması için sesimizi duyurmaya devam edeceğiz.