Deştin'de çimento fabrikasına karşı mücadele sürüyor

Deştin'de çimento fabrikasına karşı mücadele sürüyor

CHP'li belediyeye ruhsatı iptal etmesi için çağrıda bulunuldu.

Tarım ve hayvancılık ile nüfusun geçimini sağladığı Deştin'de kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Deştinliler, fabrikanın kurulması halinde yaratacağı ekolojik yıkıma dikkat çekerken; Deştin Çevre Platformu'ndan Haluk Özsoy da CHP'li belediyeye çağrı yaptı, verdiği sözü tutarak ruhatı iptal etmesini istedi.

Muğla'nın Menteşe ilçesindeki Bayır ile Yatağan'ın Deştin mahalleleri arasında 7 bin 751 dönümlük arazide Muğla Çimento'nun kurmak istediği çimento fabrikasına karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor. Son olarak 11 Eylül günü Deştin Çevre Platformu'nun çağrısıyla Bayır Meydanı'nda bir araya gelen bölge halkı, fabrika inşaat sahasına giderek kitlesel basın açıklaması yaptı.

Çevre il ve ilçelerden de çevrecilerin destek verdiği eyleme engel olmak isteyen jandarmanın tavrı gerginliğe neden olurken, Deştin halkı "Bizler bu toprakların sahibi üretici köylüyüz" diyerek çimento fabrikasına izin vermeyeceklerini bir kez daha vurguladı.

EN ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAĞI TARIM

İki tepe arasına kurulmuş bir dağ köyü olan Deştin'in 512 kişilik nüfusu bulunuyor. Köyde hayvancılık ve arıcılık faaliyetleri yapılırken, halkın en önemli geçim kaynağı ise tarım. Muğla bölgesinde kurulan pazarların birçoğunda Deştin'de yetiştirilen organik ürünler halka sunuluyor. Verimli topraklara sahip olan Deştin'de tarımla geçimini sağladığı gibi aynı zamanda kendi ihtiyacını da kendi toprağından karşılıyor. Köyde yaşayan birçok insan çarşıdan, marketten veya pazardan meyve, sebze ve et gibi temel gıda ürünlerini almak yerine, ihtiyacını kendi yetiştirdiği ürünlerden ve beslediği hayvanlardan karşılıyor.

'KENDİ KENDİMİZE YETİYORUZ'

Gazete Duvar'dan Cihan Başakçıoğlu'nun haberine göre; Deştin'in yerlilerinden olan Arzu Özdemir, fabrikanın kurulması halinde köydeki tarım ve hayvancılığın biteceğini dile getirerek, "Kimseden bir talebimiz yok. Üretici, köylü olarak kendi kendimize yetiyoruz. Bizlere, bizlerin topraklarına dokunmasınlar. Bu fabrikayı istemiyoruz" dedi.

'BU FABRİKA 11 KÖYÜ ETKİLEYECEK'

Aynı aileden Burcu Özdemir de "Tekağacı mevkiinde bir çimento fabrikası kuruluyor. Bu fabrika 11 köyü etkileyecek. Bu köylerden biri de Deştin. Sulak alanlarımız mevcut. Bu su kaynakları fabrikanın kurulmasının ardından kuruyacak. Su kaynaklarının yok olması demek, bir köyün tamamen yok olması anlamına geliyor. Deştin bu bölgenin en yeşil alanlarından biri. Şu an burada tarım, hayvancılık ve arıcılık yapılıyor. İnsanlar bunlarla geçiniyorlar" ifadelerini kullandı. 

"Herkes bu geçim kaynaklarını kaybedecekleri için endişeli" diyen Özdemir, "Çimento fabrikasının kurulmasının ardından birçok tarım alanı ve zeytinlikler de yok olacak. Arıcılık faaliyetleri yangınlar nedeniyle zaten zarar görmüştü. Çimento fabrikası yapılması durumunda tamamen bitirilecek" diye konuştu.

'BUNUNLA SINIRLI KALMAYACAĞININ FARKINDAYIZ'

Projenin yalnız çimento fabrikasıyla sınırlı kalmayacağını da belirten Burcu Özdemir, doğanın ve kaynakların yok edilmemesi için mücadele ettiklerini vurgulayarak, "Biz bu talana ve kıyıma dur demek için mücadele ediyoruz. Şu an 7 bin 751 dönümden bahsedilen çimento fabrikası projesinin zamanla bununla sınırlı kalmayacağının farkındayız. Köylerin birçoğunda maden ocağı açılacak. Kil taşı çıkarmak için patlatmalı faaliyet yapılacak. Bununla birlikte de toza bulanan ağaçlardan verim alınamayacak. Şu an 53 dönümlük yerde inşaat çalışması devam ediyor. Doğanın ve kaynaklarımızın yok olmaması için mücadeleye devam ediyoruz. Deştin Çayı özgür aksın, Muğlamız yeşil kalsın istiyoruz" şeklinde konuştu.

CHP'Lİ BELEDİYEYE 'RUHSATI İPTAL ET' ÇAĞRISI

Deştin Çevre Platformu'ndan Haluk Özsoy da "Buradaki köylülerin ortalama geliri asgari ücretin altında. Fakat kuzugöbeği toplayarak, zeytinlerinden elde ettikleri ürünlerle hayatta kalmaya, geçinmeye, çocuklarını okutmaya çalışıyorlar. Bu güzelliğin ortasına bu fabrika yapıldığı anda onlarla beraber ekonomik kaynaklar da tamamen bitiyor. Çimento fabrikasında yüz kişi çalışacaksa bu coğrafyada 20 bin kişi ekonomik anlamda kötü etkilenecek. Dolayısıyla bu bir yıkım projesidir, bu bir kıyım projesidir" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'li belediyeye de çağrıda bulunan Özsoy, "CHP'nin de bize verdiği sözü tutmasını, Menteşe Belediyesi'nin ruhsatı iptal etmesini bekliyoruz. Ancak ruhsat iptal edilirse bir an önce durdurabiliriz" diye konuştu.

DAHA FAZLA