Antep'te Sırma Halı'da çalışan depremzede işçi Müslüm Kocaoğlu, bebeğinin hastalığı üzerine bir günlük rapor almasının ardından işten atıldı.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde evi hasar gördüğü için ailesiyle çadırda yaşayan Sırma Halı işçisi Müslüm Kocaoğlu’nun 9 Mart’ta 6 aylık bebeği hastalandı. İş yerinin izin vermediği Kocaoğlu, aile hekiminden bir günlük rapor aldı. İş yeri, depremzede işçi Kocaoğlu’nu aynı gün tazminatsız şekilde işten attı.
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından mesaj yayımlayan Birleşik Tekstil, Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-Sen) Genel Başkanı Mehmet Türkmen, deprem bölgelerinde yüzlerce işçinin işten çıkarıldığını vurguladı.
'ERDOĞAN İKTİDARI DEPREMDE DE MİLYONLARCA İŞÇİNİN HAYATINI PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKTI'
Evrensel'in aktardığına göre Türkmen, sendikaların sessizliğine de eleştirdiği paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"Müslüm, son bir ayda aynı gerekçeyle, yani ‘iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranış’tan, tazminatsız atılan yüzlerce işçiden sadece biri. Yani, hükümetin deprem bölgesinde sözde işten atma yasağı getirmek için KHK ile ilan ettiği ve yasağın kapsamı dışında bıraktığı maddeden.
Son bir kaç haftada sadece Antep’ten birkaç örnek: Canan İplik’te evi hasarlı olan ve köyde ailesiyle çadırda kaldığı için işe gidemeyen işçi; Giza Halı, Vista Halı ve Kartal Halı’da düşük zamma itiraz ettikleri için toplam 17 işçi aynı gerekçeyle tazminatsız işten atıldı.
Malatya’da pek çok fabrikada işçiler kendi isteğiyle istifaya zorlanıyor. Adana’da Marbit Tekstil 270 işçiyi tazminatsız kapıya koydu. Pandemide olduğu gibi, AKP-Erdoğan iktidarı depremde de milyonlarca işçinin işini, haklarını ve hayatını patronların insafına bıraktı.
Yüz binlerce tekstil işçisinin yaşadığı bölgede on binlerce üyesi olan sendikalardan çıt çıkmadı. İşten atma vb hak gasplarının yaşandığı bazı fabrikalarda Teksif ve Öz İplik-İş örgütlü. Depremin başından beri hiç sahaya çıkmadıkları gibi, kendi üyelerini bile yüzüstü bıraktılar."