Çocukluğumuzun ilk yıllarını neden unuturuz?
Çocukluğun ilk yıllarının, özellikle de 3 yaş öncesini neden hatırlanamadığının bilimsel nedeni ortaya çıktı.
Çocukluğumuzun ilk yıllarını, özellikle de 3 yaş öncesini hatırlayamadığımız bilinen bir gerçekliktir. Yaşlandıkça, bazı beyin hücrelerimiz ölür ve nörogenesis denilen yeni beyin hücrelerinin büyümesiyle de geçmişe ait bazı hafızalarımız silinir. Hipokampus, hafıza için önemli bir beyin parçasıdır. Hipokampusteki hücre doğum oranının artması, var olan hafızaların etkilenmesine sebep olabilir.
BirGün'de yer alan habere göre, bebeklik yılları göz önüne alındığında, hipokampus halâ gelişme dönemindedir, yani yeni doğan hücre oranı giderek artmaktadır. Bu gelişme 12-13 yaşlarına kadar devam ederken, bu yaşlardan sonra yavaşlama dönemine geçilir. Yeni nöronların katılımı hipokampal devrenin yeniden şekillendirilmesine sebep olur ve bu şekillendirme var olan devrelerdeki hafızaların bozulmasına yol açabilir.
Bu düşünce birçok araştırma tarafından da test edilmiştir. Örneğin yapılan bir araştırmada, araştırmacılar yetişkin farelerde öğrenme sonrasında beyindeki hücre doğumu seviyesini yapay olarak arttırdılar.
Deneyler sonucunda hipokampal hücre doğum seviyelerindeki artışın hafıza depolarındaki stabilizasyonu bozduğu ortaya koyuldu. Yavru fareler (dolayısıyla bebekler) hafızalar oluşturabiliyorken, hücre doğumlarındaki yüksek oranların mevcut hafızaların üzerine yazma ya da unutulması durumlarına sebep olduğu görüldü.