CNN: Şi, parya bir ülkenin savaş suçlusu liderine gitti

CNN: Şi, parya bir ülkenin savaş suçlusu liderine gitti

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Rusya'nın Ukrayna'daki askeri müdahalesinin ardından ilk kez Moskova'ya gitmesi ve burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşecek olması, ABD merkezli CNN'de "ABD öncülüğündeki küresel düzene bir tehdit" olarak yorumlandı.

İleri – Dış Haberler

Şi'nin Moskova temasını konu alan bir CNN analizinde, değişen uluslararası konjonktüre dair ilginç ifadeler kullanıldı. Çin'in Suudi Arabistan ve İran arasındaki yakınlaşmaya aracılık etmesi hatırlatılan analizde, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kararına atıfla Putin'le ilgili ağır ifadeler kullanılarak "Çin lideri şimdi en iyi arkadaşı olduğunu belirttiği şüpheli bir savaş suçlusuyla yemek yiyecek ve vahşi istilasıyla on binlerce insanı katleden bir parya ülkeyle sınırsızlık ortaklığını teyit edecek" denildi.

ABD ve Avrupa'nın önemli bir kısmı için Şi'nin ziyaretinin Batı yaptırımları altındaki Rus ekonomisine bir destek gösterisi olduğu belirtilen analizde, "Tarafsızlık iddialarına ve barış görüşmesi çağrılarına rağmen Pekin, Kremlin'e en çok ihtiyaç duyduğu anda el uzattı" şeklinde yakınıldı.

Analiz, Ukrayna'nın da söz konusu görüşmenin sonuçlarını merakla beklediğini belirtti.